Jessa Ziekenhuis zet twee robots tegelijk in bij rug- en nekchirurgie

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt heeft als eerste in de Benelux de Loop-X scanner van de Duitse firma Brainlab ontvangen. De scanner is specifiek ontwikkeld voor 3D-scanbeelden tijdens rug- en nekchirurgie. Met de Loop-X scanner en de Cirq-robotische arm werken twee robots samen met de chirurg tijdens de ingreep en beschikt Jessa over een volledig robotische suite, uniek voor de Benelux, klinkt het.

De levering van de Loop-X scanner maakt deel uit van een investeringsprogramma van meer dan 1 miljoen euro voor de afdeling neurochirurgie, waarbij eerder al een robotische arm en navigatiesysteem in dienst werd genomen.

"Onze dienst speelt al 30 jaar een voortrekkersrol voor spinal care en spinale chirurgie. Voor het plaatsen van schroeven in de wervelkolom staat het vast dat 3D-beeldvorming gekoppeld aan navigatietechnologie voor een aantal voordelen zorgt, in het bijzonder als deze schroeven op minimaal-invasie wijze geplaatst worden", aldus dr. Maarten Wissels. "Een meer nauwkeurige plaatsing van de schroeven en een fors verminderde stralingsdosis zijn de belangrijkste voordelen."

De scanner neemt met X-stralen een 3D-scan nét voor een ingreep, waardoor het navigatiesysteem over de meest recente informatie beschikt die tot op de millimeter nauwkeurig is. Vervolgens kan de chirurg het traject voor de schroeven virtueel plannen, en ze plaatsen onder GPS-geleiding en met ondersteuning van de robotische arm. Wanneer de schroeven en andere implantaten geplaatst zijn, kan er opnieuw gescand worden ter controle.

"Tot nu kregen we de CT-scan pas de dag na de ingreep, en konden we pas dan het resultaat beoordelen. De Loop-X voert deze controlescan nog in de operatiezaal uit, waardoor we her-operaties kunnen uitsluiten", zegt neurochirurg dr. Eric Put.

Yves Breysem, algemeen directeur: “De nieuwe scanner voor de neurochirurgen biedt tal van mogelijkheden om winst te boeken die de patiënt ten goede komt. Ons team van neurochirurgen is bovendien ook actief in de netwerkziekenhuizen van Sint-Truiden en Heusden-Zolder, zodat deze betere gespecialiseerde zorg kan worden aangeboden aan alle patiënten in het netwerk.”

Hier ziet u een animatievideo.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.