Nieuwe jas voor technoloog medische beeldvorming

Maggie De Block spijkert de 'voorhistorische' wetgeving bij die het paramedisch beroep ‘technoloog medische beeldvorming’ moderniseert. Die wetgeving was ruim 20 jaar oud, een eeuwigheid als je de technologische evoluties binnen de sector bekijkt.

De technoloog medische beeldvorming (TMB) vormt de schakel tussen de patiënt en de technologie. Op dit moment zijn er 2.869 erkende technologen medische beeldvorming aan de slag in ons land.

Functionele autonomie

Minister De Block: “Met dit nieuwe KB moderniseren we het wetgevend kader, anticiperen we op toekomstige ontwikkelingen, en vooral: versterken we de functionele autonomie van dit belangrijke paramedische beroep. Technologen medische beeldvorming krijgen meer duidelijkheid over de handelingen die ze mogen stellen, en dankzij de geüpdatete voorwaarden krijgen patiënten de garantie op de best mogelijke begeleiding.”

Autonome rol
Voorbeelden van de taken die een TMB kan uitvoeren zijn:

  • niet-invasieve metingen van de parameters van de verschillende functiesystemen (o.a. meten van de bloeddruk, aansluiten van een ECG-apparaat…);
  • veiligheidsinterviews: vooraleer een onderzoek aan te vatten wordt gevraagd naar condities waarbij het radiologisch onderzoek voor de patiënt potentieel gevaarlijk kan zijn of niet veilig kan uitgevoerd worden (allergieën voor contrastmiddelen, nierinsufficiëntie, MRI-incompatibele materialen, zwangerschap...);
  • het correct positioneren van de patiënt: dit is essentieel voor de kwaliteit van het onderzoek of de behandeling;
  • optimaliseren van de beelden: instellen van de correcte dosisparameters voor een klinisch relevante beeldkwaliteit;
  • aanpassen van evidence-based standaardprocedures aan de individuele noden van de patiënt.

De handelingen die een arts kan delegeren aan een technoloog medische beeldvorming worden ook verduidelijkt, bijv. radiotherapie, hadrontherapie of bepaalde echografische onderzoeken.

Breed gedragen
Het nieuwe koninklijk besluit van 22 december 2017 komt in de plaats van het KB van 28 februari 1997. Het houdt rekening met de adviezen van de Federale Raad voor Paramedische Beroepen en de Technische Commissie voor de Paramedische Beroepen en is opgesteld in overleg met experten uit de sector en de scholen die de opleiding organiseren. Het verscheen op 22 januari 2018 is het in het Belgisch Staatsblad.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.