OLVZ Aalst: primeur Benelux met stentrobot

Het Hartcentrum van het OLV Ziekenhuis van Aalst gaat als eerste ziekenhuis in de Benelux met robotassistentie aan de slag voor de plaatsing van stents bij hart- en intravasculaire ingrepen. 

OLV Aalst heeft een lange geschiedenis op het vlak van robotisering van de dienstverlening en heeft nu opnieuw een primeur beet. De ingebruikname van de CorPath GRX-robotarm, ontwikkeld door Siemens Healthineers, vormt de volgende stap in de behandeling van vasculaire aandoeningen, waaronder het plaatsen van een stent om een bloedvat open te houden.

Voordelen voor arts én patiënt

Dat houdt enkele aanzienlijke voordelen in, niet het minst voor de arts. Met behulp van de robotarm wordt die immers aan minder straling blootgesteld. Daarnaast kunnen er preciezere metingen uitgevoerd worden, goed voor 8% minder stentgebruik en meer comfort voor de patiënt. Na een succesvolle ingreep is er namelijk minder kans op een toekomstige adervernauwing.

Morgen stelt het ziekenhuis de robotarm voor aan de algemene pers, met uitleg van dr. Eric Wyffels, diensthoofd Cardiologie van het OLV Ziekenhuis en Dokus Mertens, Head of Advanced Therapies BeLux bij Siemens Healthineers. 

Dokter Wyffels licht een en ander in detail toe voor De Specialist: "Siemens levert nu een techniek aan waarbij de interventionele cardioloog de robot kan gebruiken om vanop een afstand, met joysticks, stents te plaatsen om vernauwingen te openen. Het grote voordeel is in de eerste plaats dus dat de stralingsbelasting van de interventionalist gereduceerd wordt. We weten dat hij als hij in het stralingsveld staat, een risico loopt op stralingsgeïnduceerde ziektes. Kanker is er één van."

"Tweede voordeel is zeker zo belangrijk en situeert zich bij de patiënt. We combineren in ons hartcentrum Aalst de robottechnologie met een 3D-techniek CT. Die voegen we toe aan de 2D van de angiografie. Zo  kunnen we met de robot aan de hand van een betere beeldvorming een betere stentplaatsing voorbereiden en uitvoeren. Dat leidt tot een CT-gebaseerde procedurele planning zodat we alles kunnen uitvoeren op submillimeterniveau met de robot. Resultaat is een betere kwaliteit bij het stentproces en bijgevolg een betere outcome: minder complicaties, minder hospitalisatiedagen en dies meer."

Value based healthcare

Een eerste 'live-procedure' in het hartcentrum betrof een mevrouw van 79 met een bloedvatletsel. "We konden ideaal stenten en diezelfde dag nog mocht ze terug naar huis. We combineerden de robotgestuurde procedure met een vermindering van de verblijfsduur: op één dag binnen, op één dag naar huis."

"Dat is value based healthcare: goede outcome, minimaal invasief, korte verblijfduur, weinig complicaties en enkel de stents die je nodig hebt. Als je dat kunt combineren met de minimaal invasieve technieken die de hartchirurgen al jaren gebruiken, kom je tot een combinatie van 'the best of both worlds", ben je innovatief. En we zijn eigenlijk de eersten in de wereld voor die computer guided planning."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.