Pittige discussie teleconsult, onderhuidse vrees machtsverschuiving

Afgelopen maandag besprak de medicomut de problemen rond de inning van het remgeld teleconsultatie. De voorgestelde regeling stuitte op verzet bij de artsenbanken. Bij de syndicaten leeft ook de vrees dat via enkele andere dossiers de beslissingsmacht van de medicomut naar het Verzekeringscomité verschuift. Daar zijn ze niet machteloos maar zitten ze in een minderheidspositie.

Wat de vergoeding voor teleconsultaties betreft, die kan niet door de beugel. Roel Van Giel (AADM):  “20 euro zouden we moeten laten vallen voor 8 euro, dat kan niet. We wachten best een definitieve regeling af die er de volgende maanden moet komen. Toch is er een sense of urgency om te beslissen met een mogelijk nieuwe coronagolf tussen september en december, en nadien een tweede in februari/maart. We zullen weer met heel wat besmettingen te maken krijgen. Momenteel bestaat er  geen regeling dat wie besmet is,  automatisch een isolatieattest van zeven dagen krijgt: de werkgevers liggen dwars. Zo dreigt weer een enorme administratieve belasting als men zich op amper 8 euro voor een teleconsult blijft vastpinnen. Men kan van ons niet verwachten dat we mogelijk besmette patiënten naar onze praktijk laten komen.”

Voor Roel Van Giel ligt de oplossing nochtans voor het grijpen: de werknemer kan als besmettingsbewijs een PCR-test laten zien en er meteen zeven dagen isolatie aan laten koppelen. "Blijkbaar hebben werkgevers nog steeds onvoldoende vertrouwen in hun werknemers”, besluit hij.

Bvas- voorzitter Johan Blanckaert stipt aan dat het remgeld voor teleconsultaties innen technisch moeilijk is. “De administratie reikt ons methoden aan zoals Payconic, maar het valt te bezien of de oudere patienten -misschien minder smart phone minded- dit kunnen. Ook hij waarschuwt voor een volgende covid golf die op de loer ligt en een snelle en teleconsultatieregeling vergt.

“Een onnozelheid”, noemt Thomas Gevaert (ASGB/Kartel) zelfs de huidige teleconsultatieregeling. “Dat vind ik niet alleen, maar iedereen, ook de ziekenfondsen. “Het remgeld zou er stoemelings ingeslopen zijn, het moet er alleszins uit. Deze tijdelijke regeling is er doorgeduwd.”

De administratie zou nu wel een oplossing zoeken voor dat remgeld teleconsult. “Ik ben in tegenstelling tot velen van mijn collega’s wel optimistisch gestemd over de coronagolf in het najaar. De booster moet wel helpen, plus onze natuurlijke immuniteit. Alleen vrees ik wel voor een accumulatie van problemen als huisartsen de boel dichtgooien. Corona is niet zozeer beslissend voor die mogelijke zorgafschakeling, maar wel de mogelijke energieproblemen en de wilde inflatie.”

Begroting en overlegmodel

“Uit de nieuwste begrotingsstudie blijkt dat er een marge is door onderbenutting”, merkt dr. Blanckaert op. “De grootte van de marge hangt natuurlijk af van de projecten die in de steigers staan en die geld nodig hebben. Specialisten en huisartsen hebben zich tijdens covid kapotgewerkt en een ‘beloning’ door de marge weg te snijden terwijl de noden in quintuple aim nog nooit zo hoog zijn geweest, zou allerminst welkom en geen goed teken zijn.”

Hij ziet met lede ogen dat  het overlegmodel fel onder druk staat: “Ik hoop dat de regering zich hiervan bewust is.” Thomas Gevaert sluit zich daarbij aan: “Men voelt dat het zwaartepunt verschuift van de medicomut naar het Verzekeringscomité waar men alle zorgverleners zal laten vechten voor dezelfde budgetten. Sowieso is er onvrede over de werkwijze van de minister. Hij wil ‘deliveren’ en vandaar de druk op een transversaal project als post-covid om met iets uit te pakken na de zomer. Maar het is geen goede politiek om bij sommige onderhandelingen al met een persmededeling uit te pakken terwijl de bemiddeling nog loopt. Overleg is eerst nodig, daar staan we op. Er waren diverse incidenten zoals de vaccinaties door apothekers. Wij zijn geen bende idioten die dat zomaar slikken!”

“Uiteraard is het het primaat van de politiek om te beslissen, maar als dat zonder afdoend oerleg gebeurt, wat zijn dan de gevolgen? Kijk naar de logopedisten en kinesisten en hun deconventiepercentage!”

Vorig jaar keurden we het akkoord artsen-ziekenfondsen goed, maar mits reserves voor het transversaal verhaal. Nu worden onze reserves bewaarheid. Stuurt men bij, dan kan voor ons uiteraard nog veel.”

> "Ook andere prioriteiten dan transversale zorg"

> Sociale bescherming: tweetrapsraket verhoging sociaal statuut?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  03 september 2022

  Ik herinner mij 1 telefoontje in het holst van de nacht van 1 aannemer die mij heel vriendelijk vroeg “wat hij moest pakken voor het zeer in zijn tand “!
  2 vraagjes aan De Orde en de zieke bont :
  1) wat zou die aannemer “ antwoorden “/ mij toebijten indien ik om 3 u ‘s nachts zou bellen dat mijn slaapkamerdeur piept ?
  2) wat suggereren den uitbetaler vd zieke bont , Mijn Heer Leemans en Jo Decock mij om aan te rekenen aan deze brave man ?
  En dan spreek ik nog niet over de oude draken die om 4 u ‘s morgens belden dat ze niet konden slapen en wat ik suggereerde om op te eten !

 • Patrick Cras

  01 september 2022

  Wie vraagt er ooit een vergoeding voor een administratieve interventie? een attest, een aanvraag voor het ziekenfonds, ... we zouden een "advies" kunnen aanrekenen, maar ook dat is niet in verhouding tot de inspanning, dus rekenen we niks aan. Voor 8€ gaat het telefonisch consult dezelfde weg op, het zal niet meer worden aangerekend.

 • Tine Bosmans

  01 september 2022

  Noem eens paard en kar: Hoeveel teleconsulten zijn er t.o.v. raadplegingen? Zijn alle teleconsulten die aangerekend worden/werden wel 'consulten'? Wil men geen remgeld vragen omdat het anders duidelijk wordt dat de arts ook voor 'pietluttigheden' ineens 10 EUR wil hebben?