Videoconsultaties in principe goed idee (Domus Medica)

Volgens Domus Medica kunnen teleconsultaties zoals verzekeraar AXA die lanceert, een waardevolle aanvulling zijn, maar er zijn enkele randvoorwaarden nodig.

Videoconsultaties vullen reguliere ‘live’-contacten tussen patiënt en huisarts aan, maar mogen die nooit verdringen; als complementair aanbod kunnen ze echter wél nuttig zijn, met name voor de follow-up van patiënten met een chronische aandoening.

Voordelen

Een videoconsultatie kan snel en zonder verplaatsing worden georganiseerd en levert zowel de arts als de patiënt aanzienlijke tijdswinst op. Dat is goed voor het milieu en tegen stress, administratieve rompslomp en burn-out. Laagdrempelige videoconsultatie vergroot het arsenaal van de arts om patiënten heel kort op te volgen.

Nadelen

Het belangrijkste nadeel is dat artsen ondanks de beeldverbinding geen echt lichamelijk onderzoek kunnen verrichten. Dat maakt videoconsultaties minder geschikt voor acute zorg of voor eerste contacten.

Eerlijke vergoeding, lage kosten

Idealiter wordt dit soort teleconsultaties zo georganiseerd dat de huisarts eerlijk kan worden vergoed voor de geleverde prestaties en dat de kosten voor de patiënten zo laag mogelijk worden gehouden. Op beide fronten is in ons land nog heel wat marge voor verbetering. Zolang er geen terugbetaling is van digitale zorg, gaat dat ten koste van kwetsbare patiënten, wat nadelig is voor de toegankelijkheid van de zorg, besluit Domus Medica.

> Lees ook: axa-lanceert-als-eerste-teleconsultatie-voor-leden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.