Vlaanderen investeert 120.000 euro in platform voor zorgvuldige gegevensdeling

Persoonsgegevens delen? We doen het elke dag en steeds vaker. Maar wat gebeurt er met verder met die gegevens? Vlaams minister van Innovatie Crevits investeert nu mee in de ontwikkeling van een Interregionaal Platform voor Persoonlijke Data met daarin een persoonlijke digitale kluis. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ontwikkelt het en werkt het uit in een breder partnerschap.

Digitale gegevens zijn een noodzakelijke bron voor innovatie en economisch groei. Iedereen wil er toegang toe. Als het gaat over echt persoonlijke gegevens – zoals gezondheidsgegevens – is er evenwel bij veel mensen terughoudendheid. We zijn ons steeds meer bewust van onze digitale kwetsbaarheid en de enorme economisch waarde van al die persoonlijke gezondheidsgegevens.

Datakluis

De burger die zijn gegevens deelt, moet de volledige controle hebben over zijn eigen data. Om daaraan te voldoen hebben we nood aan een Interregionaal Platform voor Persoonlijke Data dat wordt beheerd door een representatieve burgerorganisatie, onafhankelijk van overheid of industrie. Elke burger krijgt in dit platform een persoonlijke datakluis, waar alleen hij de sleutel van heeft.
 
Op die manier kan de burger gebruik maken van dienstverleningen - zoals bijvoorbeeld gezondheidsadvies op maat door gebruik van die data - zonder dat hij zich zorgen hoeft te maken over wat er met zijn data zal gebeuren. In zijn persoonlijke kluis – een virtuele ‘kast’ waar de individuele burger via een app de sleutel van heeft - hoeft hij ook maar één keer zijn gegevens in te voeren. Als dat nodig is, kan hij zelf beslissen welke gegevens hij met welke partner en op welke manier wil delen. Via de app op zijn smartphone kan de burger zelf eenvoudig opties aanvinken.

Door de ontwikkeling van zo’n digitale kluis kan wetenschappelijk onderzoek in de toekomst op een ethische en wettelijk verankerde manier gebeuren.

Interregionaal

Sinds 2018 is Vlaanderen trekker voor de ontwikkeling van het interregionaal Personal Data Management Platform, een opportuniteit voor burgers, overheid, innovators en industrie. VITO is als onderzoekscentrum internationale coördinator voor Vlaanderen, Oost-Nederland en het Finse Oulu.

Om dat te ondersteunen, voorziet Vlaams minister voor Innovatie Hilde Crevits een subsidie van 120.000 euro. VITO brengt in kaart welke businessmodellen de meerwaarde van dit platform het best in de praktijk kunnen omzetten. Dat gebeurt in samenwerking met de Vlaamse stakeholders om, samen met hen, te kijken hoe de veelheid van toepassingen die er zijn, kunnen aansluiten op dit platform.

Dat gebeurt in samenwerking met buitenlandse regio’s omdat de kennis van interregionale overeenkomsten en verschillen belangrijk is om zonder beperkingen kunnen samen te kunnen werken.

 

Vind alles van 'We Are' op onze website: https://we-are-health.be/nl

Op Vlaams niveau is er in de loop van 2020 een partnerschap tot stand gekomen tussen Domus Medica, Zorgnet Icuro, VITO, Vlaams Patiëntenplatform en Koning Boudewijnstichting. Zij helpen mee in het ontwerp van dit platform dat eind 2021 op punt moet staan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.