BIBOPP berekent persoonlijk coronarisico

Het gezondheidsplatform BIBOPP biedt een nieuwe applicatie aan die het persoonlijk risico op besmetting met corona en de kans op een ernstig verloop van de ziekte berekent. Het opzet bezorgt ook een persoonlijk actieplan en zorgverleners in de eigen buurt. Dat meldt Burgers in Beweging met een Online PreventiePlatform (BIBOPP).

Het platform is een samenwerking van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek), Zorgproeftuin LiCalab van Thomas More en huisartsenvereniging Domus Medica.

Het BIBOPP-team hertaalde het algoritme van een Amerikaanse volksgezondheidsorganisatie  naar de Belgische situatie met onder meer de integratie van de plaatselijke infectiecijfers zoals gerapporteerd door Sciensano. 

De gebruiker vult eerst een gevalideerde vragenlijst van Domus Medica in over zijn gezondheid, gevolgd door bijkomende vragen over levensstijl, hoeveel mensen je ziet en in welke omstandigheden, het volgen van de aanbevolen maatregelen en vaccinatie. In combinatie met gegevens over het aantal besmettingen in jouw stad of gemeente berekent de tool een score die aangeeft hoe groot het risico is om in jouw buurt corona op te lopen, om ernstig ziek te worden van een eventuele besmetting en opgenomen te worden in het ziekenhuis. "Je ziet meteen welke factoren je risico verkleinen en welke acties je zelf kan ondernemen", aldus de initiatiefnemers.

Naast de berekening van het coronarisico bezorgt BIBOPP een persoonlijk actieplan met  activiteiten en zorgverleners in de eigen buurt. Het bevat activiteiten om meer te bewegen zoals wandelroutes en sportsessies in groepsverband, kooklessen voor gezond eten, maar ook gespecialiseerde, lokale hulpverleners zoals tabacologen, diëtisten, beweegcoaches enzovoort.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.