Binnenkort opent meldpunt voor zorgverleners die geconfronteerd worden met agressie

Deze maand nog wordt een website gelanceerd waarop zorgpersoneel dat te maken krijgt met agressie een melding kan doen. Dat zegt Geert Berden, coördinator van een werkgroep rond agressie in de zorg.

Na verschillende gevallen van geweld tegen politieagenten en brandweermannen op oudjaar staat agressie tegen hulpverleners hoog op de agenda. Ook ambulanciers, artsen en verpleegkundigen zijn steeds vaker het slachtoffer. 

Volgens cijfers van de federale politie werden in de eerste zes maanden van vorig jaar 189 processen-verbaal voor slagen en/of verwondingen aan mensen met een medisch beroep opgesteld. In heel 2021 waren dat er 284. 

Vooral tijdens de coronacrisis is het agressieprobleem verergerd, zegt Berden, die zelf al 37 jaar in de sector werkt en medewerker is van verschillende beroepsverenigingen van verpleegkundigen. "Ook internationaal onderzoek toont dat aan. Het maakt ook deel uit van een 'verhuftering' in heel de maatschappij."  

Binnen een tweetal weken wordt waarschijnlijk, zeker voor de Nederlandstalige kant, het meldpunt gelanceerd, aldus Berden. "Via de website kunnen dan zowel individuen als zorginstellingen agressie melden in een neutraal format. Zorgeverleners kunnen er ook voor kiezen om anoniem te blijven." 

Het meldpunt komt op de website van Union4U, de Belgische vakbond voor verpleegkundigen, waarvan Berden ook bestuurder is. "Op die manier willen we ook de feiten van agressie sectorbreed beter inventariseren." Verschillende ziekenhuizen lanceren ook campagnes tegen agressie in de zorg.

Afgelopen zomer bezocht Berden met een delegatie ook de kabinetten van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken om te pleiten voor een lik-op-stukbeleid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  03 januari 2023

  Ik denk dat het bij blablablabla zal blijven ipv een lik op stuk beleid !
  En als ge als arts hier in de Far West ne keer Uw gedacht durft weere zeggen moogt ge het eens gaan uitleggen aan Ludo want DAT strookt niet met de Eer en de Waardigheid van het beroep !
  Als diepgelovige Christen moet je je andere wang presenteren , iets wat Putin peisdege dat de Oekraïeners zouden doen !
  “ Maar het kan verkeren “ zei Bredero !