Brusselse universiteiten zetten in op artificiële intelligentie voor algemeen belang

De ULB, de VUB en het Brussels gewest lanceren FARI, een nieuw instituut voor artificiële intelligentie (AI) dat het algemeen belang zal dienen. Het wil een brug slaan tussen AI-deskundigen, burgers, bedrijven en lokale organisaties.

FARI brengt meer dan driehonderd onderzoekers in AI en aanverwante disciplines samen. Ze zullen bijdragen aan projecten rond vervoer, duurzame ontwikkeling, gezondheidszorg, burgerraadplegingen over AI en algoritmen. 

"Ik ben verheugd dat onze universiteit bijdraagt aan een project rond artificiële intelligentie ten dienste van de samenleving, met oog voor de maatschappelijke gevolgen en ethische dimensies", zegt Annemie Schaus, rector van de ULB. 

"FARI zal vooral inzoomen op de menselijke aspecten van AI, data en robotica", legt Caroline Pauwels, rector van de VUB, uit. "De samenwerking met burgers, bedrijven en publieke sectoren is essentieel. Het gezamenlijke onderzoek van ULB- en VUB- groepen werkt als hefboom voor regionale positionering op dit vlak. Zo dragen we bij aan de sociale dialoog, het ecologisch weefsel en de duurzame economie van de regio." 

FARI sluit aan bij het Gewestelijk Innovatieplan dat in juli door de regering is goedgekeurd. Het instituut zal zijn intrek nemen in de kantoren van BeCentral.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.