Coronapandemie populairst in Google-zoektermen, De Sutter klopt De Block

Niet onverwacht hebben we dit jaar het meest onderwerpen rond de coronapandemie gegoogeld. Dat blijkt uit de meest populaire Google-zoektermen voor ons land van 2020, die de zoekgigant woensdag bekendmaakte. Ook de Amerikaanse verkiezingen, sport en Vlaamse televisie bleven ons boeien.

Zoals elk jaar deelt Google de lijst met de meest trending zoekopdrachten in België.

Het mag niet verbazen dat onderwerpen die betrekking hebben op COVID-19 dit jaar heel vaak opduiken in de zoekresultaten. Wat zijn de symptomen? Wat is een lockdown? Maar ook de verschillende manieren om mondmaskers te maken behoren tot de dingen die we in 2020 het vaakst aan Google vroegen.

We bleken ook allemaal erg geïnteresseerd te zijn in de situatie in andere Europese landen zoals Italië of Frankrijk. Vele vakantiebestemmingen werden regelmatig onder de loep genomen.

Daarnaast verplichtte de lockdown mensen in België om op zoek te gaan naar nieuwe of creatieve tijdsbestedingen, zo blijkt uit de populariteit van recept-zoektermen. Vooral brownies, wafels, mojitos en smoothies werden gegoogeld bij Nederlandstaligen.

De Amerikaanse verkiezingen werden ook op de voet gevolgd. Joe Biden staat op de eerste plaats in de ranglijst van de meest trending internationale politieke figuren, gevolgd door Donald Trump en Kim Jong-Un. De nieuwe vicepresident Kamala Harris staat op nummer vier. Bij de Belgische politici bestaat de top drie uit drie vrouwen: Petra De Sutter, vicepremier maar ook de eerste transgender minister in de Belgische overheid, gevolgd door voormalig premier Sophie Wilmès en voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Sport en televisie zorgden in 2020 voor de nodige afleiding. De top drie van de populairste sport-zoektermen in België bestaat uit Roland Garros, Tour de France en Nations League. Ander entertainment werd bij Nederlandstaligen vooral bij de singles van "Love Island" (Vijf) gevonden, net als bij jongerenserie "WTFock" en zangwedstrijd "The Masked Singer". Die laatste werd gewonnen door Sandra Kim, die ook opduikt in de lijst van meest trending nationale persoonlijkheden, na Sean Dhondt en Delphine Lecompte.

Dit jaar moest ook afscheid genomen worden van een aantal bekende gezichten, zoals de beroemde basketballer Kobe Bryant, de Amerikaanse "Glee"-actrice Naya Rivera en voetballegende Maradona. Ook het overlijden van de Amerikaan Georges Floyd beroerde heel wat Belgen. Onder de Belgische namen ook Johny Voners, of de enige echte Xavier Waterslaeghers.

Top trending Nederlandstalig (Coronavirus)

1. Coronavirus België

2. Coronavirus maatregelen

3. Coronavirus Italië

4. Symptomen corona

5. Coronavirus Frankrijk

6. Sciensano

7. Mondmaskers maken

8. Buitenlandse zaken

9. Lockdown België

10. Mondmaskers kopen

Top trending Belgisch (politiek)

1. Petra De Sutter

2. Sophie Wilmès

3. Maggie De Block

4. Frank Vandenbroucke

5. Alexander De Croo

6. Annelies Verlinden

7. Conner Rousseau

8. Mathieu Michel

9. Ludivine Dedonder

10. Emir Kir

Google maakte ook een filmpje over de zoektermen dit jaar 'Year in Search 2020', dat een blik hoopt te geven op het bewogen jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.