De allerslimste lamp ter wereld?

De Vlaamse scale-up Nobi lanceert een nieuwe versie van zijn slimme lamp voor valpreventie en -detectie. De vernieuwde Nobi-lamp wordt voorgesteld op Medica, de hoogmis voor alles wat met innovatieve gezondheidszorg te maken heeft. Zowel het design als de technologie kregen een stevige upgrade. ‘Het design is dé sleutel om age tech op grote schaal te laten doorbreken.’

Ongeveer een derde van alle 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Bij de 80-plussers is dat zelfs de helft. Vallen is de belangrijkste oorzaak van dodelijke letsels bij ouderen. Wie niet binnen het uur geholpen wordt, loopt 50 procent kans om binnen het half jaar te overlijden. Het is dus zaak om er snel bij te zijn.

De innovatieve, AI-gestuurde lamp die Nobi ontwikkelde, kan valpartijen detecteren én voorkomen. Ze ziet wanneer mensen vallen en vraagt hen of ze ok zijn. Komt er geen antwoord, dan stuurt de lamp automatisch een melding naar het zorgpersoneel of de familieleden. Ze kan ook beelden doorsturen, al dan niet abstract gemaakt om de privacy van de gevallen personen te beschermen. Dankzij Artificiële Intelligentie merkt de Nobi-lamp bovendien wijzigingen op in het slaappatroon en kan ze op die manier ook een verhoogd valrisico voorspellen.

De Nobi-lampen worden vandaag al succesvol gebruikt in woonzorgcentra in België, Nederland, Engeland en Ierland, en vanaf vandaag zijn ze na Zwitserland, de VS, Canada, Zweden, Finland, Noorwegen & Hongarije, nu ook beschikbaar in Duitsland en Oostenrijk. 

Radartechnologie

Aan de vooravond van Medica, de grootste vakbeurs voor de medische industrie en hét jaarlijkse wereldforum voor innovaties in healthtech en age tech, lanceert Nobi een nieuwe versie van de slimme lamp. Die kreeg vorm in co-creatie met haar gebruikers, zij leverden ideeën aan om de lamp van de eerste generatie verder te verfijnen, zodat ze nog beter tegemoetkomt aan de noden van de doelgroep.

De vernieuwde Nobi-lamp voegt radartechnologie toe die, in combinatie met de sensoren en de camera’s, de slimme lamp nog veelzijdiger en performanter maakt. Zo zal het in de toekomst mogelijk zijn om lichaamsparameters zoals hoest, ademhaling en hartslag te monitoren zonder fysieke aanraking. Zowel wanneer men uit bed is, als wanneer men ‘s nachts onder de lakens ligt te slapen. Nobi kan op die manier zien wanneer de ademhaling ‘s nachts achteruitgaat. Op die manier zal Nobi nog meer overlijdens -ook tijdens de slaap- helpen voorkomen. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.