Desinformatie: artsen slaan terug op TikTok

TikTok is het nieuwe walhalla van de jeugd, maar meer en meer wordt er oncontroleerbare misleidende informatie op verspreid, ook over gezondheid. Met alle risico's vandien. Daarom gingen zeven Nederlandse en 1 Vlaamse arts in de tegenaanval met eenvoudig uitgelegde maar wetenschappelijk gefundeerde info voor de voornamelijk jonge bezoekers die vatbaar zijn voor dit soort misleiding van influencers die een eigen agenda volgen.

Al te snel krijgen verkeerde opvattingen een megafoon langs TikTok. De bal ging aan het rollen toen de Nederlandse huisarts  Stefan van Rooijen in zijn praktijk steeds vaker mensen over de vloer kregen die vroegen om een bloedonderzoek wegens vermoeidheid. Een onderzoek dat in deze context slechts zelden bruikbaar is, maar een influencer met heel wat volgers zette deze mensen op het verkeerde been.
De bewuste info van de influencer "klopt helemaal niet. Die influencer heeft wetenschappelijke artikels gelezen die zij niet kan begrijpen, maar vervolgens plaatst ze die in een verkeerde context en maakt ze daar heel veel mensen bang mee", dixit Stefan van Royen op vrtnws. 

Vandaar dus het initiatief van de artsen als tegenzet tegen deze desinformatie. Dat gebeurt via hun TikTok-kanaal 'Dokters vandaag' waar ze hun medische kennis delen. Het ligt in het verlengde van de kritische benadering van
'Dokter Google' die nu al een poos ingeburgerd is. Blijkbaar is de info op TikTok dus nog minder te vertrouwen en de impact is groter omdat het algoritme zo sterk is. Dr. van Royen noemt het fenomeen dat je zo meegezogen wordt in een spiraal van desinformatie, het 'rabbit hole effect'.

Net dat was de aanleiding van het onderzoek dat de Europese Unie recent aankondigde naar de praktijken van TikTok. Dokters op hun beurt moeten zich bewust blijven van dergelijke gevaren en indien nodig, reageren. Zoals deze artsen nu dus expliciet doen. En dat gebeurt niet TikTokgewijs met een dansje: de huisstijl van de artsen is to the point en zakelijk, wat hen niet verhindert om flink wat jonge kijkers aan te spreken.

> Dr. Nieboer op TikTok over menstruatie

> Dr. van Royen: hoe herken je een blaasontsteking?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.