AI4Health Chair #1: AI voor radiomics in het CHU de Liège 

De eerste editie van de AI4Health Leerstoel, een initiatief van Nathanael Ackerman (Algemeen Directeur AI4Belgium) en Giovanni Briganti (Directeur van de AI4Belgium Gezondheidswerkgroep), met de steun van Numerikare, lichtte een Luiks project voor de opsporing van covid-19 toe. 

Het AI4Health Chair project van de AI4Belgium gezondheidswerkgroep wil de aandacht vestigen op concrete toepassingen van artificiële intelligentie die het leven van patiënten, gezondheidswerkers en zorginstellingen kunnen veranderen. 

De eerste editie van de AI4Health-leerstoel bracht een project van het academisch ziekenhuis van de Université de Liège en het CHU de Liège onder de aandacht, net zoals de wil van de Luikse universiteit om artsen dichter bij de realiteit van AI te brengen. 

Professor Edouard Louis (decaan van de faculteit geneeskunde van de ULiège) en dr. Julien Guiot (longarts van het CHU de Liège) waren de twee gasten van Giovanni Briganti voor het event. 

Prof. Edoaurd Louis benadrukte de noodzaak voor de ULiège om artsen op te leiden in AI, “niet om er experts van te maken, maar om hen bewust te maken van de nieuwe dynamiek die de geneeskunde verandert.” Voor hem is dat nu een van de prioriteiten van zijn faculteit. “We kunnen ofwel volgers zijn die oplossingen kopen door astronomische bedragen uit te geven om relevant te zijn in de geneeskunde van de toekomst, ofwel kunnen we actoren worden door onze oplossingen te co-creëren en totale controle te hebben over onze gegevens.”  

Julien Guiot is de initiatiefnemer van een AI-project om de analyse te automatiseren van radiomische gegevens van beelden die bedoeld zijn om covid-19 op te sporen bij patiënten die in het Universitair Ziekenhuis van Luik verbleven, in samenwerking met het bedrijf Radiomics. De AI die door zowel technologen als gezondheidswerkers werd ontwikkeld, werd vervolgens verbeterd door klinische gegevens over de toestand van de patiënten op te nemen. “Dit verbeterde de voorspellende waarden van de ontwikkelde modellen”, zegt de longarts. Het project werd gevolgd door de oprichting van een interprofessionele werkgroep over de rol van AI binnen het ziekenhuis. (Bekijk het webinar)

De volgende AI4Health-lezing vindt plaats op donderdag 17/2 om 17.00 uur. Azèle Mathieu (Associate Director MSD) zal een panel modereren met Piet Van de Steen (Co-founder van Bingli) en Johan Vijgen (Jessa Ziekenhuis) over AI-verrijkte medische anamnese. ( Registreer je hier gratis )

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.