Alarm met software om afwijkingen op te sporen bij oudere personen

De monitoringsoftware voor oudere personen TriCare, werd ontwikkeld door de Luikse KMO AnB-Rimex die gespecialiseerd is in alarmsystemen. De tool, verwerkt in een alarmsysteem, wordt nu getest in een verzorgingsinstelling in Aubel. Hij stelt het verzorgend personeel in staat om, dankzij statistieken die geleverd worden door een algoritme, ‘abnormale’ events op te sporen en om snel in te grijpen in geval van problemen. De commercialisering wordt voorzien in de loop van het laatste trimester van dit jaar.

Dankzij de steun van CETIC, het Centre de Recherche de Charleroi, kon het Luikse bedrijf de monitortool voor oudere personen ontwikkelen met een combinatie van domotica, sensoren en artificiële intelligentie, zonder het respect voor de privacy van de gebruikers uit het oog te verliezen.

Het algoritme, verwerkt in sensoren van een traditioneel alarmsysteem, registreert een aantal bewegingen in de levensruimten (woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer, toilet) van de oudere persoon. Aan de hand van parameters - bepaald in overleg met het verzorgend personeel - inzake de gewoonten van de persoon, kan TriCare afwijkend gedrag opsporen. “In functie van de parameters en de afwijkingen, wordt een sms en een mail verstuurd naar het verzorgend personeel zodat er snel kan ingegrepen worden”, zegt Philippe Stas, CEO van Anb-Rimex.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.