Algoritmen voor het opsporen van complicaties bij pasgeborenen

Op de afdeling Intensieve zorg worden de vitale waarden van patiënten voortdurend gemonitord. Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Virginia ontdekt dat die vitale waarden informatie bevatten die tot dusver onder de radar bleef, informatie over de kans dat zich ongewenste voorvallen voordoen en over uitkomsten. Hun bevindingen werden zopas gepubliceerd in het tijdschrift Nature. 

Die vitale waarden kunnen worden gebruikt om gepersonaliseerde modellen te ontwikkelen die ongewenste voorvallen kunnen voorspellen wanneer kleine veranderingen mogelijk levensbedreigend zijn, in het bijzonder bij pasgeborenen op Intensieve zorg. Het is zaak de juiste signalen te vinden die potentieel ernstige voorvallen kunnen voorspellen en de juiste algoritmen te gebruiken om de voorspelling te optimaliseren. 

Dat is precies wat onderzoekers aan de universiteit van Virginia deden: ze zochten naar nieuwe ziektesignaturen in de hartslag en zuurstofsaturatie van patiënten op de afdeling Neonatale intensieve zorg. Ze gebruikten een tijdreeksanalyse om het sterftepatroon en de verschillende mogelijke oorzaken in de volgende zeven dagen te achterhalen. Onderzoekers verzamelden van 2009 tot 2019 de vitale waarden inzake hartslag en zuurstofsaturatie van zuigelingen op de afdeling Neonatale intensieve zorg van de Universiteit van Virginia. 

Uit die algoritmen komt doorgaans een geringe hartslagvariabiliteit en een lage zuurstofverzadiging naar voren, parameters die op een slechte gezondheid wijzen. De onderzoekers toonden aan dat hun algoritmen bovengemiddeld presteerden bij het detecteren van variabiliteit in vitale waarden, waardoor ongewenste voorvallen beter konden worden opgespoord. 

Ze concluderen dat uit een vergelijkende tijdreeksanalyse nieuwe maatstaven voor vitale waarden naar voren zijn gekomen, waarmee voorspeld kan worden welke patiënten op de afdeling Neonatale intensieve zorg het hoogste risico lopen dat ze tijdens de volgende week zullen overlijden.

Discovery of signatures of fatal neonatal illness in vital signs using highly comparative time-series analysis

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.