Antwerpse ziekenhuizen plannen eerste testvlucht met drones

Op 25 september zal de eerste officiële urbane dronevlucht tussen twee ziekenhuiscampussen plaatsvinden. Dat laat ziekenhuisnetwerk GZA weten. Een drone zal die dag opstijgen op het dak van campus Sint-Augustinus en landen op het dak van het UZA. 

Ziekenhuisnetwerken GZA, ZNA en Helix maken deel uit van het Helicus Aero Initiatief (HAI), een samenwerking waarbij drones apotheekbereidingen en stalen van bloed, urine en menselijk weefsel vervoeren tussen verschillende ziekenhuizen. Na maanden van technische voorbereiding staat de eerste echte testvlucht gepland op woensdag 25 september.

Bij die testvlucht zal een drone opstijgen vanop een platform op het dak van GZA campus Sint-Augustinus in Wilrijk. Op een hoogte van 90 tot 150 meter zal het toestel, dat voor de test waterstalen zal vervoeren, vliegen naar het UZA in Edegem, enkele kilometers verder.

Volgens afgevaardigd bestuurder Willeke Dijkhoffz van GZA heeft een groeiende samenwerking tussen ziekenhuizen tot gevolg dat stalen en apotheekbereidingen zich snel moeten kunnen bewegen tussen de verschillende campussen. "Gezien de mobiliteitsproblemen op de Antwerpse wegen, is het op dat vlak belangrijk om out of the box te denken en innovatief te werk te gaan. Drones lopen geen vertragingen op door files of stoplichten. Bovendien is de af te leggen afstand korter, zodat labomonsters en medicatie veel sneller op hun bestemming geraken."

De eerste dronevluchten in Antwerpen zullen de campussen van GZA verbinden met het UZA en ZNA Middelheim. Daarna volgt uitbreiding naar verdere Helix- en ZNA-ziekenhuizen. Vanaf december zal ook tussen de Jessa-ziekenhuizen in Hasselt gevlogen worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.