Apps op voorschrift zeer zelden voorgeschreven in Duitsland

Gezondheidsapps op voorschrift hebben al anderhalf jaar geen substantieel deel van het aanbod veroverd. Artsen zijn terughoudend met voorschrijven. Het grootste ziekenfonds van Duitsland, de Techniker Krankenkasse, eist nu evidence-based prijzen.

Dat alles blijkt uit een onlangs voorgesteld onderzoeksrapport, het Diga verslag van het ziekenfonds (Digitale Gesundheitsanwendungen). Volgens informatie van investeerders en producenten hebben terugbetaalde apps nochtans een toekomst. Toch nemen artsen voorlopig doorgaans afstand van gezondheidsapps. Slechts vier procent van de potentiële voorschrijvers schrijft sinds oktober 2020 gezondheidsapps voor. Orthopedie-apps scoren (relatief) hoog met 5,6 per arts. Bij huisartsen schrijft men gemiddeld amper iets meer dan 1 app voor.

84 procent van de bevraagden met een app geeft aan de voor hen voorgeschreven app minimaal één keer per week te gebruiken, meer dan een derde zelfs dagelijks. Tien procent gebruikt de app zelden en zes procent helemaal niet. Niettemin schetsten de ervaringen van de eerste generatie gebruikers een "grotendeels positief totaalbeeld". 

Bij de gebruikers scoren apps tegen psychisch lijden het best, gevolgd door die voor het spier/skeletsysteem.

Het ziekenfonds pleit voor wijzigingen in het regelgevend kader en een meer empirisch onderbouwd beloningssysteem.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.