Artsen starten petitie tegen nieuwe Riziv-regels teleconsult

"Zonder bewijs van toegevoegde waarde saboteert het Riziv het systeem van teleconsulten dat twee jaar geleden werd ingevoerd, en duwt het ons naar videoconferenties, waarbij twijfel wordt gewekt over de werkelijke belangen. In elk geval winst voor commerciële bedrijven die staan te trappelen om deze niche in te nemen." Daarmee motiveren de initiatiefnemers hun pas gestarte petitie tegen de regeling in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2022-2023.

De nieuwe codes komen in de plaats van de tijdelijke codes die werden ingevoerd bij het begin van de Covid-19-crisis. Het Riziv betaalt vier telefonische raadplegingen en vier videoraadplegingen per jaar, per patiënt, per arts terug. Een videoraadpleging kost 22,44 euro, bij de huisarts zowel als bij de specialist.

Mee aan de basis van dit initiatief ligt de Brusselse huisarts, dr. Christophe Dupont, die signaleert dat ook specialisten zich hierin kunnen vinden: "Zoals wel vaker gebeurt in dit land, werd deze waarschijnlijk onpopulaire maatregel gecommuniceerd op een moment dat de geesten elders zijn, net voor het kerstreces", aldus de ontevreden arts. Hij wil zich met alle macht tegen dit project verzetten. Waarom? De begeleidende tekst van de petitie verantwoordt dat als volgt met niet minder dan zes argumenten:

1. Waarom het systeem veranderen dat 2 jaar geleden werd ingevoerd bij het begin van de Covid-pandemie? Het geeft tevredenheid aan de meeste artsen en patiënten: het grote succes is daar het bewijs van.
2. Het maximum aantal van 4 telefonische (of video)consulten per jaar per patiënt is veel te laag. Om bijvoorbeeld een acute Covid goed te behandelen zijn zelfs de huidige 5 consulten/1 maand vaak onvoldoende.
3.De huidige 5de omicron-golf is voldoende bewijs dat de Covid-epidemie nog niet voorbij is. De ups en downs zijn onvoorspelbaar.  Onder deze omstandigheden onze capacitieit verminderen voor consulteren op afstand kan tot rampen leiden.
4. Waarom zo'n prijsverschil invoeren tussen consultatie per telefoon en consultatie via videoconferentie? In veel situaties zal de toegevoegde waarde nihil zijn, zeker als de arts in contact staat met zijn patiënten die hij goed kent (een telefonische raadpleging kost maar 10,10 euro, red.).
5. Dit prijsverschil zal alle artsen er onvermijdelijk toe aanzetten om over te stappen op videoconferenties met twee perverse effecten tot gevolg :
- Ouderen zijn vaak onvoldoende uitgerust met computerapparatuur en, net als minder begoede mensen, slachtoffers van de digitale kloof. Juist degenen die moeite hebben om naar de spreekkamer te komen en daarom veel belang hebben bij telefonische consulten, zullen de eerste slachtoffers zijn van deze verandering.
- Een groot risico om af te glijden naar de situatie van onze Franse collega's ervaren: de ontwikkeling van commerciële bedrijven die tegen lage prijzen met loontrekkende artsen werken, die onder druk van rentabiliteit callcenter-diensten verlenen.
6. De invoering van een eigen bijdrage van 1 euro zal technisch zeer moeilijk te managen zijn zonder een beroep te doen op deze commerciële  platforms, die erop uit zijn om abonnementkosten voor artsen te generen. Die zijn makkelijk te vermijden als we het huidige systeem behouden."

Ziedaar de motivatie van het protest. "We dringen er daarom bij het Riziv op aan om dit ongepaste project in te trekken", luidt de logische conclusie. Met aansluitend nog deze bedenking voor de toekomst: "Als we verder willen kijken, zou het zelfs verstandig zijn om consultatie op afstand volledig uit de context van covid te halen, ook al betekent dat het behouden van enkele waarborgen tegen misbruik (bijvoorbeeld alleen voor bekende patiënten, met een gmd, enz..)."

Ook specialisten geïnteresseerd, nu al 525 handtekeningen

Dr. Dupont merkt ook op dat specialisten gevoelig zijn voor deze kwestie en de petitie al hebben ondertekend: "Gynaecologen en anderen waren erg blij dat zij af en toe gebruik konden maken van de codes voor telefonische consulten op afstand. Vandaag hebben we al 525 handtekeningen, vooral van Franstaligen waar we het eerst startten, en de Vlaamse huisartsen en specialisten moeten nog in actie komen. Laat hen weten dat dit gevolgen zal hebben voor hun praktijk.... "

Oplossing voor tal van problemen

Het bredere plaatje is ook al niet van die aard om de teleconsultatie te ontmoedigen: "Terwijl een tekort aan huisartsen begint te ontstaan ​​en bovendien de mobiliteit van artsen en patienten steeds meer problemen begint op te leveren (inclusief klimatologische problemen, parkeerproblemen,…), bieden consulten op afstand zeker een oplossing."

Vandaar dus de oproep om deze petitie niet alleen te tekenen, maar ook door te sturen naar collega’s, LOK, kring, federatie, wachtgroepdienst,...

De petitie vindt u hier.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank JONGENEEL

    02 februari 2022

    De ziekenfondsen besparen nu al.
    In plaats van iedere consultatie de dag nadien aan de patient terug te betalen, betalen ze nu 14 dagen na de indiening van de factuur door de arts. Dat is al 14 dagen pure winst.
    Lang leve de veralgemeende derdebetaler.
    De huisarts zal wel mee de mutualiteiten sponsoren !
    En alweer zwijgen de syndicaten !

  • Luc D'HOOGHE

    31 januari 2022

    prachtig initiatief. Niet te begrijpen dat de syndicaten dit zomaar geslikt hebben ! ...dus terug iedereen op consultatie vragen met overvolle wachtzalen en besmettingsrisico X 10 !
    Wanneer besparen de ziekenfondsen ???