VK: AI doet CVA-sequelen dalen

In het Verenigd Koninkrijk is het aantal patiënten met weinig of geen sequelen na een beroerte verdrievoudigd dankzij artificiële intelligentie (AI), zo maakte het Britse ministerie van Volksgezondheid vorige week bekend.

Het Brainomix e-Stroke-systeem , ontwikkeld door een bedrijf in Oxford, verkort de tijd die nodig is om een beroerte te diagnosticeren met meer dan een uur en maakt het mogelijk om snel de meest geschikte behandeling te bepalen.

Het gebruik ervan in 111.000 gevallen van vermoedelijke beroerte heeft het percentage patiënten met geen of een lichte handicap verhoogd van 16% tot 48%.

De AI biedt beslissingsondersteuning bij de interpretatie van hersenscans, zodat de patiënt "de juiste behandeling krijgt, op de juiste plaats, op het juiste moment", aldus het ministerie van Volksgezondheid . Meer dan 85.000 mensen in Engeland krijgen elk jaar een beroerte. “Snel naar het ziekenhuis gaan en snel de adequate opleiding opstarten is cruciaal voor een goed herstel”, zo zegt dr. Timothy Ferris, NHS England Director of Transformation.

"Artificiële intelligentie heeft het potentieel om de NHS te transformeren - door snellere, nauwkeurigere diagnoses te stellen en ervoor te zorgen dat patiënten de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben, wanneer ze die nodig hebben. Brainomix is een ongelooflijk voorbeeld van hoe dit kan worden bereikt, door de kracht van AI te gebruiken om levensreddende minuten te winnen bij een van de meest tijdgevoelige diagnoses in de geneeskunde”, aldus minister van Volksgezondheid Steve Barclay. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.