Campagne zet Vlamingen aan om bij huisarts ingevulde gezondheidssamenvatting te vragen

In Vlaanderen beschikt minder dan een op de twee burgers over een ingevulde elektronische gezondheidssamenvatting. Die samenvatting, die de essentiële informatie uit het Globaal Medisch Dossier (GMD) groepeert, is nochtans van cruciaal belang in noodsituaties of wanneer een patiënt bij een huisarts van wacht aanklopt, onderstrepen het Vlaams Patiëntenplatform en huisartsenvereniging Domus Medica. Met de campagne "Kwaliteitsvolle & goede zorg" roepen ze burgers op om hun gezondheidssamenvatting in handen te nemen en het gesprek met de huisarts aan te gaan.

Een elektronische gezondheidssamenvatting biedt zorgverstrekkers in een oogopslag zicht op de belangrijkste informatie van het medisch dossier van een patiënt (mogelijke allergieën, de medische voorgeschiedenis en de huidige gezondheidsproblemen, voorgeschreven medicatie, vaccinaties, wilsverklaringen). Toch beschikken lang niet alle Vlamingen over zo'n samenvatting. Uit cijfers van Vitalink, de Vlaamse kluis voor gezondheidsgegevens uit de eerstelijnszorg, blijkt dat iets meer dan 3 miljoen Vlamingen zo'n samenvatting hebben. Dat betekent dat meer dan een op de twee Vlamingen er nog niet over beschikken.

Met de campagne "Kwaliteitsvolle & goede zorg" willen het Vlaams Patiëntenplatform en Domus Medica de burgers aansporen met hun huisarts in dialoog te treden. "We willen hiermee de boodschap geven: ga in gesprek met je huisarts en vul gezamenlijk de gezondheidssamenvatting aan", zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Om dat gesprek te vergemakkelijken, zullen er brochures worden verspreid waarop iedereen de ontbrekende en/of onjuiste informatie kan invullen.

Op www.mijngezondheid.be kan iedereen zelf nagaan of hij/zij over een gezondheidssamenvatting beschikt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.