Medisch Innovatiecentrum: Brusselse ziekenhuizen wordt gevraagd zich te manifesteren

Om high-potential projecten binnen het Brusselse healthtech ecosysteem te steunen, wil het Lifetech cluster van hub.brussels het testen, valideren en adopteren van innovatieve gezondheidsoplossingen door doelgroepen (patiënten, 1e en 2e lijnszorg) vergemakkelijken.

Om dit te bereiken wil Lifetech intersectorale en multidisciplinaire ontmoetingen aanmoedigen om de innovatiecapaciteit te verruimen, voor de effectieve integratie van de innovatie. 

De oprichting van een medisch innovatiecentrum (MIC) in een Brussels ziekenhuis past in dit perspectief. Zo’n MIC wil concrete innovatieve antwoorden te geven op problemen waarmee patiënten of beroepsbeoefenaars in hun medische praktijk worden geconfronteerd of die rechtstreeks verband houden met de kwaliteit, de veiligheid of de organisatie van de gezondheidszorg.

"Door onze rol als facilitator van de implementatie van MIC in het Brussels Gewest willen we ondernemers aanmoedigen om samen met eindgebruikers oplossingen met een hoog potentieel te creëren en het testen van veelbelovende ondernemersoplossingen te versnellen", aldus hub.brussels.

Het doel van een innovatiecentrum is het ziekenhuis te helpen bij het identificeren van behoeften op het gebied van medische innovatie of behoeften die rechtstreeks verband houden met de gezondheidszorg, en daarop concrete antwoorden te geven via het creëren van een proefoplossing op maat.

Een methodologie voor het opsporen en beheren van innovatie zal aan de basis liggen van de aanpak en zal het ziekenhuis in staat stellen de acties die tussen juni 2022 en december 2023 met Lifetech zijn opgestart en die de ontwikkeling van een innovatiecultuur bevorderen, binnen het MIC te bestendigen.

De oproep tot het indienen van blijken van belangstelling werd voorgelegd aan de Brusselse ziekenhuizen. Slechts één ziekenhuis zal door het selectiecomité worden gekozen en op 30 mei 2022 op de hoogte worden gebracht.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.