Chirurgen opereren binnenkort met behulp van hologrammen (Onderzoek VUB)

Chirurgen raadplegen tijdens een operatie meestal medische scans van de patiënt op een scherm. Dat kan binnenkort tot het verleden behoren dankzij het gebruik van hologrammen. Professor Bart Jansen en professor Jef Vandemeulebroucke van ETRO, een imec-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel, ontwikkelden via augmented reality 3D-modellen van de medische scans en laten die op het lichaam van de patiënt projecteren.

De nieuwe technologie kan een volgende stap zijn binnen de computerondersteunde chirurgie. Voorheen moesten chirurgen hun aandacht verdelen tussen het beeldscherm met de medische scans en de patiënt. Dankzij de hologramman blijven de ogen nu gericht op de patiënt. De techniek zal gebruikt worden bij operaties in de neurochirurgie en de orthopedische chirurgie.

Om de 3D-weergave te zien, zet de chirurg een headset op die bijvoorbeeld de tumor zichtbaar maakt binnenin de schedel van de patiënt, nog voor de eerste incisie gemaakt wordt. Hierdoor kan de optimale toegang gekozen worden en kunnen kritieke structuren beter vermeden worden. De persoon die de bril draagt, kan door de kamer lopen en het object van alle kanten bekijken. Wat de persoon ziet, wordt ook nog eens gelivestreamd op een externe monitor.

"Er zijn nog verschillende uitdagingen voordat deze technologie efficiënt kan worden toegepast, zoals de steriliteit, het gebruiksgemak en een vlotte integratie in de klinische workflow. Het getoonde hologram mag bijvoorbeeld het zicht op de handen of de tools niet verhinderen", verklaart professor Vandemeulebroucke.

De techniek is ook veelbelovend voor studenten, die op deze manier kunnen oefenen zonder mensen in gevaar te brengen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.