Connected residenten in woon- en zorgcentra voor een betere follow-up

In woon- en zorgcentra en woonmodellen waar een beroep gedaan wordt op de thuiszorg, wordt er heel wat vooruitgang geboekt met behulp van nieuwe technologieën. Zo ontwikkelden Andaman7 en Byteflies een oplossing voor een gepersonaliseerde en gedigitaliseerde follow-up van medische gegevens.

Vandaag hebben artsen steeds meer connected patiënten. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van de app van Andaman7 waarmee artsen het medisch dossier van patiënten kunnen volgen, en die dienst doet als informatie- en uitwisselingsplatform tussen verschillende zorgverstrekkers (ziekenhuizen, onderzoekscentra, artsen, verpleegkundigen).

Woon- en zorgcentra en bewoners van bijzondere woonvormen zoals Triamant, zien hierin mogelijke partners. “Wij willen de autonomie van de bewoners vergroten, en hun veiligheid tegelijkertijd kunnen garanderen”, zegt Jo Robrechts, stichter van Triamant. Voor hen is het regelmatig inzamelen van gegevens een onbetwistbare troef wanneer het medisch personeel een diagnose moeten stellen. Dankzij een systeem met sensoren dat ontwikkeld werd door Byteflies, werd een proefproject opgestart om data in te zamelen bij elke bewoner die het wenste (monitoring van hartslag, lichaamsbeweging, ademhaling,…). De belangrijkste gegevens worden geëxtraheerd en verstuurd naar de bewoner en naar het verzorgend personeel via een technologie die door Andaman7 werd ontwikkeld.

Het is niet de bedoeling van deze monitoring om het contact met de bewoners te vervangen. “Dankzij partnerships, zoals met Awell en vandaag ook met Byteflies, integreren we nieuwe diensten die de kwaliteit van de zorg en de follow-up van de patiënt verbeteren, zonder het medisch personeel extra te belasten”, preciseert Philippe Lemmens, COO van Andaman7. Die mening wordt gedeeld door Hans Danneels, medeoprichter en CEO van Byteflies. Indien patiënten hiervoor in de toekomst hun toelating geven, en dat artsen hier graag mee werken, zou het concept zich zonder twijfel kunnen verspreiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.