"Contact tracing app tegen september klaar" (Karine Moykens)

De contact tracing app in de strijd tegen het coronavirus zal tegen september klaar zijn. Dat heeft Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, gezegd in De Ochtend. De app wordt niet verplicht maar zal wel mogelijk worden voor heel het land.

De app geeft aan of je de voorbije dagen in contact bent geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.

Ons land ging eerst niet inzetten op zo'n app, maar vorig maand zetten de bevoegde overheden dan toch het licht op groen. De app zou na de zomer beschikbaar zijn, zal vrijwillig zijn, moet complementair zijn aan de bestaande vorm van contact tracing en moet voldoende garanties bieden op het vlak van privacy, klonk het toen.

De app werkt via bluetooth en legt vast met wie iemand in contact is geweest. Wie besmet is krijgt van de arts een code die in de app moet worden ingegeven. De app stuurt vervolgens een waarschuwing uit naar al wie met de besmette persoon in contact is geweest.

Uit een enquête van Vias institute met het Kenniscentrum Data & Maatschappij blijkt dat bijna vier op de tien Belgen (37%) bereid is een tracing app te installeren, 27% twijfelt.

In principe is minimaal 60% nodig om enige efficiëntie te bereiken. Moykens vertelde dat onze buurlanden Nederland en Duitsland de app ook (zullen) gebruiken om haar standpunt kracht bij te zetten. Idem dito voor Zwitserland. Ons land zou op een gelijkaardig platform draaien als dat van Duitsland.

Ze vertelde er niet bij dat de app in Frankrijk flopte en sommige landen zoals Noorwegen en Italië het experiment met de app hebben stopgezet.

> Lees ook: App flopt in Frankrijk

> Lees ook: Topambtenaar op de korrel voor rol in contactonderzoek

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.