Dating-app Grindr deelt gevoelige informatie over HIV-status

De dating-app Grindr, erg populair bij homo's en biseksuele mannen, heeft gevoelige informatie over de HIV-status van haar leden gedeeld met derden. Het gaat om informatie over AIDS-testen, die met IT-dienstenleveranciers die de performantie van de app moesten verbeteren, werd gedeeld. Dat zegt het Noorse onderzoeksinstituut Sintef dinsdag.

"Het is een zeer ernstige zaak, om zulke medische informatie te delen", aldus een onderzoeker. Hij wees erop dat de begunstigden Amerikaans bedrijven zijn, die hiervoor geen toelating hebben en ook niet over de middelen beschikken om de medische gegevens te beveiligen. Het is dus niet uitgesloten dat de informatie nadien terechtkomt bij werkgevers of zelfs bij regimes waar homoseksualiteit strafbaar is.

Grindr telt naar eigen zeggen meer dan drie miljoen bezoekers per dag. Het gaat vooral om mannen die op zoek zijn naar vluchtig seksueel contact en daarom ook vaak hun HIV-status meedelen.

Het bedrijf bevestigt dat het in het sommige gevallen deze informatie heeft gedeeld, "maar enkel met zeer betrouwbare partners". De gegevens werden volgens Grindr ook geanonimiseerd en bedrijven werden verplicht "om het hoogste niveau van vertrouwelijkheid en databescherming te hanteren".

Het laat ook nog weten dat elke gebruiker van het openbare forum wordt geïnformeerd dat zijn gegevens kunnen worden gedeeld. Hij kan dan zelf beslissen of hij zijn HIV-status meedeelt of niet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.