De pandemie heeft een grote impact op de ontwikkeling van e-health

De coronapandemie heeft een grote impact op de ontwikkeling van e-health in België en de rest van de wereld, zo blijkt uit de analyse van Waalse start-ups en kmo's die actief zijn in deze sector en begin januari aanwezig waren op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Zo ontwikkelden teleconsultatie en het delen van medische gegevens zich vooral de afgelopen twee jaar.

De start-up Masana, die gevestigd is in de buurt van Doornik, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor de gezondheidssector. Masana ontwikkelde een toepassing die patiënten thuis in contact brengt met alle actoren (artsen, ziekenhuizen, verpleegkundigen, huishoudhulpen enz.) die hen helpen thuis te blijven in plaats van dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Via de app kunnen gebruikers onder meer vragenlijsten invullen voor die beroepsbeoefenaren, gegevens invoeren dankzij geconnecteerde medische hulpmiddelen of via teleconsultatie op afstand een zorgverlener raadplegen. Alle informatie die vroeger her en der verspreid was en niet werd gedeeld tussen de verschillende actoren, wordt nu op één plaats verzameld. Er werden projecten opgezet met verschillende ziekenhuizen (CHWapi in Doornik, ISPPC in Charleroi, CHR de la Citadelle in Luik enz.) om chronisch zieken of hoogrisicozwangerschappen op te volgen.

“Door de pandemie is de ontwikkeling van e-health wereldwijd in een stroomversnelling terechtgekomen, iets wat trouwens ook in België het geval is. We moeten hier rekening mee houden voor de toekomst”, analyseert Dominique Duhayon, CEO van Masana, die voor het eerst in Las Vegas aanwezig was dankzij de steun van het Agence wallonne aux exportations et aux investissements étrangers (Awex). Hij maakt er trouwens attent op dat het RIZIV proefprojecten is gestart voor de thuismonitoring van patiënten, onder meer van coronapatiënten.

“Een echte mentaliteitsverandering”, zo merkt ook Eric Krzeslo, CEO van MintT, op. Deze onderneming, met vestigingen in Brussel en Charleroi, is sinds 2019 aanwezig in Nevada dankzij het Awex. Ze heeft een tool ontwikkeld die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om valincidenten bij ouderen in rust- en verzorgingstehuizen en ziekenhuizen op te sporen en te voorkomen.

“Vóór de crisis stond de interconnectiviteit van medische informatie nog in de kinderschoenen. Door corona was het nodig om gegevens te delen en te beveiligen. We betreden een nieuw tijdperk van telegeneeskunde”, klinkt het.

Een ander gevolg van corona waarmee deze bedrijfsleider geconfronteerd werd, was dat start-ups en kmo's tijdens de meest acute fasen van de crisis weinig of geen toegang hadden tot ziekenhuizen om hun producten en oplossingen te promoten. “Masana had twee jaar lang geen toegang tot de gezondheidsmarkt”, aldus CEO Dominique Duhayon.

Ook de Luikse start-up Alvalux, die een draagbaar therapeutisch hulpmiddel voor littekens (Cicalux) ontwikkelde, kampte met een vertraging bij het lanceren van zijn producten. Het bedrijf, dat Frankrijk als belangrijkste afzetmarkt heeft, richt zich vooral op vrouwen die een keizersnede of een buikoperatie hebben ondergaan. Daarnaast heeft het plannen om therapeutische hulpmiddelen voor huidkanker of voor rimpelbestrijding op de markt te brengen. “Gezien de situatie zijn 2020 en 2021 moeilijk voor ons geweest. We hopen dat het in 2022 beter zal gaan”, vertrouwt CEO Michel Alvarez ons toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.