AF opsporen met een smartwatch?

De resultaten van de Apple Heart Study werden voorgesteld tijdens het vorige ACC-congres. De onderzoekers verklaarden dat de Apple Watch in staat was om atriumfibrillatie op te sporen bij een kleine groep personen die een waarschuwingsbericht voor een onregelmatige pols hadden gekregen, en gaven zo een inkijk in hoe mobiele technologie kan helpen om potentiële gezondheidsproblemen op te sporen.

In totaal hadden 419.297 personen ouder dan 22 jaar zich kandidaat gesteld om deel te nemen aan deze prospectieve studie die in 2017-2018 liep in de VS. Ze mochten geen atriumfibrillatie hebben of anticoagulantia gebruiken en moesten in het bezit zijn van een Apple Watch (serie 1, 2 of 3) en een compatibele iPhone (iPhone 5S en latere versies). Daarom werd de recentste Apple Watch 4, die beschikt over een ecg-applicatie, uitgesloten. Iedereen werd ingelicht over de voorwaarden van de studie via de studieapplicatie die ze hadden gedownload.

Van de deelnemers kreeg 0,52% (n = 2.161) een notificatie van onregelmatige pols op de Apple Watch en iPhone. Het waarschuwingsbericht verscheen als de fotoplethysmografische sensor 5 of 6 episodes van onregelmatige pols (tachogrammen) in 48u. waarnam. De personen die een waarschuwingsbericht hadden gekregen, werden gevraagd om via de app te communiceren met een studiearts voor een videoconsultatie om te bepalen of de deelnemer een ecg-patch moest dragen. De patch werd tot 7 dagen lang gedragen.

Van de 658 deelnemers die werden gevraagd om de patch te dragen, hebben er 450 dit gedaan en de patch teruggestuurd. Er werd atriumfibrillatie vastgesteld bij 34% van de personen die een notificatie hadden gekregen en die de ecg-patch hadden gedragen.

Bijna een derde van de deelnemers die een notificatie hadden gekregen, had een CHA2DS2-VASc-score ≥ 2. De deelnemers ouder dan 65 jaar ontvingen vaker een notificatie (licht > 3,0%) en de personen jonger dan 40 jaar kregen er het minst (0,16%).

De positieve voorspellende waarde van AF van de Apple Watch (tachogram) bedroeg 71% (69-74%) en die van de notificatie 84% (76-92%).

Maar “hoewel het horloge en de bijbehorende app ‘veelbelovend’ lijken, evenaart hun precisie nog lang niet die van de momenteel gebruikte controletechnieken”, benadrukt Kim Eagle, hoofdredacteur van ACC.org.

Deze bijzonder toegankelijke en wijdverspreide hulpmiddelen lijken niettemin de toekomst te zijn, na een onmisbare validatie van de geregistreerde fenomenen om het onderscheid te maken tussen een onregelmatige pols en echte AF” (A Cohen, Parijs).

  • Turakhia M, Perez M, Desai M, et al. Results of a large-scale, app-based study to identify atrial fibrillation using a smartwatch: the Apple Heart Study. Presented at the 68th American College of Cardiology Scientific Session, New Orleans, Louisiana; March 16-18, 2019. Abstract 19-LB-20253.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.