Digitale tweelingen voor een beter leven voor diabetespatiënten

Een nieuw internationaal onderzoeksproject dat de levenskwaliteit van diabetespatiënten aanzienlijk wil verbeteren werd zopas opgestart in het Groothertogdom Luxemburg: CoLive Diabetes. Ook Belgische patiënten kunnen deelnemen aan het project.

In het internationaal project, onder leiding van het Luxembourg Institute of Health (LIH), zullen wetenschappers bestuderen hoe digitale gegevens gebruikt kunnen worden voor een betere behandeling van diabetes en de preventie van verwikkelingen van de ziekte. Door diepgaande data-analyse, met behulp van onder meer artificiële intelligentie (AI), willen de onderzoekers digitale tweelingen creëren, een soort digitaal evenbeeld van elke patiënt. Zo zouden zorgverstrekkers de evolutie van diabetes beter en preciezer kunnen voorspellen en betere strategieën kunnen ontwikkelen voor de gepersonaliseerde behandeling van diabetespatiënten.  

Tot nu toe gebruiken artsen eenvoudige biomarkers om de gezondheidsstatus van diabetespatiënten te bepalen. Deze markers meten bloedglucose of geglyceerde hemoglobine. Ze kunnen dus niet precies voorspellen hoe de ziekte zich in de loop van de maanden zal ontwikkelen, en nog minder in de loop van de jaren. "Dat willen we veranderen", zegt dr. Guy Fagherazzi, onderzoeker bij de Digital Epidemiology and E-health hub van het Department of Population Health van het LIH. “We willen digitale markers vinden die tot een individuele prognose op lange termijn leiden voor diabetespatiënten.”   

Het centrale element van het project is een applicatie voor smartphones. Via de app, genaamd CoLive, geven de vrijwilligers in het onderzoek informatie over hun levensstijl of hun fysieke en mentale welzijn. De app registreert ook geolocatiegegevens, het gebruik van sociale netwerken, selfies en spraakopnamen. Wetenschappers willen vooral vocale markeringen identificeren die geassocieerd kunnen worden met emoties en psychologische factoren, zoals schrik, woede, stress, angst of zelfs een episode van hypoglykemie.

Om de digitale tweelingen te kunnen maken, gebruiken de onderzoekers een infrastructuur, Digital Health Data Lake, waarbij een groot aantal gezondheidsgegevens -woorden en beelden- ingezameld worden voor onderzoeksdoeleinden. Het CoLive team wil die gegevens combineren met data die ingezameld worden via de CoLive-app.

"Het verzamelen van al deze digitale gegevens zal ons helpen om in het echte leven beter te begrijpen hoe psychologische factoren bijvoorbeeld de glykemische variabiliteit, het risico op een hypoglykemie of toekomstige verwikkelingen van diabetes beïnvloeden. Dat maakt het ook mogelijk om advies te geven aan zorgverstrekkers over hoe psychologische factoren en geestelijke gezondheid bij diabetespatiënten beter kunnen worden opgespoord en behandeld", zegt dr. Fagherazzi.

Om dat te kunnen doen, willen wetenschappers een tool ontwikkelen voor smartphones voor diabetespatiënten. Deze tool stuurt een waarschuwing als hij een potentieel risico detecteert en geeft suggesties over hoe mensen hun diabetes het beste kunnen controleren. "Deze digitale hulpmiddelen en gepersonaliseerde interventies helpen diabetespatiënten om hun dagelijks diabetesbeheer te optimaliseren wanneer dat nodig is”, zegt professor Laetitia Huiart, directeur van het Department of Population Health van het LIH. 

Vrijwilligers-onderzoekers
Diabetespatiënten zijn de meest connected en actieve groep chronische patiënten wat de zelfcontrole van hun ziekte betreft. Onderzoekers van het LIH en hun collega's in andere landen voorzien dat 50.000 vrijwilligers wereldwijd met type 1- en type 2-diabetes  zullen deelnemen aan het CoLive Diabetes-project. Digitale analyse, AI incluis, biedt de mogelijkheid om fundamenteel nieuwe kennis te verwerven, vooral voor de grote hoeveelheden gegevens die vereist zijn voor een dergelijk aantal vrijwilligers. Voor het CoLive-team is het beschermen van privacy een topprioriteit van het onderzoek: alle gegevens worden zodanig verwerkt dat het onmogelijk is om de identiteit van deelnemers te achterhalen.  

CoLive Diabetes is een open en participatief onderzoeksproject. De vrijwilligers, bijgenaamd ‘CoLivers’, zullen deelnemen aan de verschillende fasen van het onderzoek, zoals het ontwerp van de smartphoneapplicatie, de validatie van bestaande onderzoeksvragen en de identificatie van nieuwe onderzoeksvragen die innovatief en relevant zijn voor hun onderzoek. De CoLivers krijgen, samen met de professionele onderzoekers de mogelijkheid om onderzoeksprojecten op basis van CoLive-gegevens te leiden.

> Meer informatie op CoLive Diabets

Lees ook: Health EU: Iedereen een eigen avatar voor gezondheidscontrole

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.