Een patch voor de follow-up op afstand van risicowonden

Elk jaar worden in Frankrijk 120.000 diabetespatiënten opgenomen op de spoed voor voetzweren. Niet minder dan 10.000 van die patiënten ondergaan een amputatie. Grapheal, een jonge startup van het CNRS de Grenoble, helpt patiënten en artsen met een slimme patch die de genezing volgt op afstand en zorgverstrekkers op de hoogte brengt.

Vier onderzoekers bundelen hun expertise in Grapheal: nanomaterialen, elektronica, biofysica en biotechnologie. Ze combineerden hun competenties en de resultaten van tien jaar onderzoek voor innovaties in de gezondheidszorg. Zo ontwikkelden ze de eerste slimme -therapeutische- patch voor de follow-up op afstand.

De twee-in-een tool werd ontwikkeld met het gebruik van grafeen. De onderzoekers ontdekten dat het materiaal ‘biostimulerend’ is: cellen regenereren sneller door contact met het materiaal. En ze ontdekten nog iets: grafeen detecteert nauwkeurig een biologisch fenomeen. De dubbele functie opende perspectieven op het gebied van geneeskunde. Ze kozen ervoor om een diagnostische follow-uprespons te ontwikkelen voor diabetespatiënten in combinatie met een telegeneeskunde, meer bepaald voor de wondzorg. Een gebrek aan follow-up van wonden kan tot amputatie leiden.

De Grapheal-pleister heeft twee eigenschappen, een therapeutische en een communicatieve eigenschap zodat verschillende professionals (diabetoloog, verpleegkundige, arts) indien nodig kunnen ingrijpen. De aanwezigheid van een siliciumchip maakt de follow up van de wond op afstand mogelijk. De startup valideerde zijn aanpak met acht preklinische onderzoeken. Via fondsenwerving hopen de onderzoekers om de eerste klinische onderzoeken bij patiënten te kunnen financieren.

In 2016 stelden onderzoekers van de faculteit geneeskunde van de Università Cattolica del Sacro Cuore (UCSC) in Milaan en het Istituto dei sistemi complessi (ISC) del Consiglio Nazionale delle Ricerche al het medisch gebruik van grafeen voor om schimmels en bacteriën in ziekenhuizen te bestrijden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.