Eerste medisch gecertificeerde logopedieapp op Belgische markt start sterk

TelePHON.digital helpt iedereen die kampt met spraak- en slikproblemen, zowel vooraf om exact te duiden of een medische behandeling nodig is als gedurende de behandeling zelf. En het kan grotendeels online. TelePHON.digital is het initiatief van dr. Mieke Moerman. Voorheen was zij actief als neus-, keel- en oorarts, foniater en hoofd- en halschirurg.

Dr. Moerman: “Kunnen eten, drinken en praten zijn in onze maatschappij belangrijke sociale vaardigheden. Toch kampen veel mensen met problemen door een operatie, door neurologische aandoeningen, door ouderdomsverschijnselen of zelfs door stress. Die mensen kunnen we via TelePHON.digital screenen en in contact brengen met een logopedist die hen via het platform verder begeleidt."

Ze beklemtoont tegelijkertijd dat TelePHON.digital als digitale applicatie niet op zichzelf kan staan en best steeds in aanvulling op de fysieke contacten gebruikt wordt. Dankzij het toenemende succes van haar platform legt ze zich intussen volledig toe op de verdere ontwikkeling ervan. Een positieve evolutie vindt de onderneemster, want de app haalt mensen uit een ernstig sociaal isolement.

Platform helpt mensen op wachtlijsten

Zowel patiënten als zorgverleners melden zich aan op www.telephon.be. Nadat vervolgens de patiënt de uitnodiging van de expert zorgverlener heeft aanvaard, komt een koppeling tot stand en kan logopedie worden gestart, net zoals anders.

Ook handig is dat iemand die ergens op een wachtlijst staat, via het platform in contact gebracht wordt met de juiste zorgverlener, of dat mensen een screening kunnen doorlopen om de ernst van het probleem duidelijk te maken en in één adem logopedie kunnen opstarten.

De specialist geeft gepersonaliseerde taken door en volgt de prestaties van de cliënt in het logboek. Dankzij die monitoring kan de logopedist de oefeningen telkens aanpassen. Bij progressie worden ze bijvoorbeeld iets moeilijker, of omgekeerd. “Mensen oefenen regelmatiger en boeken sneller voortuitgang. Zo kan de app wachttijden verkorten.”, zegt Mieke over de voordelen van de app.

Interactieve teleconsultatie

Een ander belangrijk pluspunt is de volstrekt veilige interactieve teleconsultatie. Die is zelfs aanbevolen door de Task Force ‘Data & Technology against Corona’. Op vooraf afgesproken tijdstippen beeldbellen patiënt en zorgverlener met elkaar en kunnen ze simultaan taken doornemen.

Prijs en terugbetaling

Wat de prijs betreft: therapeuten sluiten zich aan bij een abonnement en hun patiënten betalen niets. Bij een screening of een matchmaking wordt men een eenmalige bescheiden bijdrage gevraagd.

Tele-logopedie valt onder dezelfde terugbetalingsregels als reguliere logopedie. Patiënten betalen bijgevolg enkel het gewone remgeld. De logopedist hoeft enkel een bijkomend nomenclatuurnummer toe te voegen aan de aanvraag.

TelePHON.digital werkt samen met Partena-ziekenfonds, met verschillende hogescholen en ziekenhuizen.

Vandaag zijn ook een 130-tal logopedisten via het platform bereikbaar. 
BlueHealth Innovation Fund en imec.istart selecteerden dit jaar de app als een van de meest beloftevolle Belgische technologie startups. Nu mikt de app op de Duitse markt.

Wie interesse heeft in de app en ook meer patiënten wil helpen, kan zich aanmelden via de knop ‘ik verleen zorg’ op www.telephon.be of kan vrijblijvend contact opnemen. Wie denkt dat er een slik- of stemprobleem opspeelt, kan zich aanmelden voor de screening onder de knop ‘ik zoek zorg’ op www.telephon.be

Meer info: www.telephon.be of info@telephon.digital. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.