Goed nieuws voor COVID-patiënten AZ Sint-Lucas: opvolging kan thuis via app

Meer en meer ziekenhuizen volgen covid-patiënten thuis op. Dat doet nu ook AZ Sint-Lucas Gent via de app CovidCare@Home van Byteflies.  "Op die manier kunnen ze het ziekenhuis vroeger verlaten of is zelfs een ziekenhuisopname niet nodig. Zo vermijden we dat de COVID-afdelingen te snel vol lopen en kan de patiënt in zijn vertrouwde thuisomgeving uitzieken."

De CovidCare@Home kit is een doosje dat de patiënt mee krijgt naar huis. In het doosje zit een thermometer en een zuurstofsaturatiemeter waarmee de patiënt zijn temperatuur, ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatiewaarde en hartslag kan bepalen. Deze parameters stuurt hij drie keer per dag via een beveiligde online applicatie naar het ziekenhuis. Aan de hand van een kleurencode ziet de patiënt wat er moet gebeuren:

-          Groen: alles is oké.

-          Oranje: neem je parameters opnieuw.

-          Rood: neem je parameters opnieuw en contacteer het ziekenhuis of je huisarts.

Het ziekenhuis en de huisarts kunnen de data opvolgen via een speciaal dashboard. De patiënten die in aanmerking komen voor CovidCare@Home zijn patiënten die positief testen op de spoed, maar milde symptomen hebben en perfect kunnen opgevolgd worden van op afstand. Anderzijds kunnen we patiënten die opgenomen zijn met COVID-19 vroeger naar huis laten gaan en hen via thuismonitoring verder opvolgen.

Dr. Elke Goovaerts, longarts: “Wat we met de metingen vooral willen ondervangen, zijn de patiënten die op een cytokinestorm afstevenen (daling van de saturatie), bacteriële surinfecties die zich post-COVID kunnen voordoen of silent hypoxemie (lage zuurstofsaturatie zonder opvallende kortademigheid).”

De artsen van de spoed en de dienst longziekten verzorgen de opvolging via een wekelijkse beurtrol. Daar komt wat extra werk bij kijken, maar het voordeel is dat we meer bedden kunnen vrijhouden.

Ook voor de huisarts is thuismonitoring een ontlasting: hij hoeft niet meer langs te gaan om de waarden op te volgen. En de patiënt kan rustig herstellen in zijn vertrouwde omgeving en mag erop rekenen dat er meteen wordt ingegrepen als er afwijkende waarden zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.