Google zamelde gezondheidsgegevens van miljoenen patiënten in

Google bemachtigde gezondheidsgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen door het ontwikkelen van nieuwe software voor de Amerikaanse zorgaanbieder Ascension in St.-Louis die zowat 2.600 ziekenhuizen, dokterskabinetten en andere zorgstructuren in de VS telt.

Het bezit van gezondheidsgegevens is van cruciaal belang voor grote economische spelers zoals de GAFA die op verschillende manieren testsen om beslag te kunnen leggen op die gegevens. Het begon allemaal in 2018, toen Google en Ascension (de op een na grootste Amerikaanse gezondheidszorgorganisatie) samenwerkten aan een project met de codenaam Nightingale.

Artsen en patiënten niet geïnformeerd 

Uit een onderzoek van The Wall Street Journal blijkt dat ‘Project Nightingale’, dat vorig jaar stiekem opgestart werd, een online zoekmotor voor patiënten wil ontwikkelen. Om dat te kunnen doen werkten ze ook samen met het bedrijf Mountain View dat over medische dossiers van miljoenen personen beschikt, zonder hun medeweten, maar in alle legaliteit.  

Naast de naam en geboortedatum van de patiënt, werden de resultaten van laboratoriumanalyses, de diagnoses van artsen, de rapporten van onder andere ziekenhuisopnames ingezameld. Google wil "een online patiëntenzoeksysteem voor artsen" opzetten. Maar er was een groot probleem, de artsen zelf waren helemaal niet op de hoogte en verrast door dit gebruik.

Google heeft tientallen ingenieurs op het Nightingale-project gezet zonder het werk aan Ascension in rekening te brengen, preciseert The Wall Street Journal, omdat de digitale gigant van plan is om zijn hulpmiddelen later aan andere gezondheidsorganisaties te verkopen. Het idee was om een structuur te creëren die verspreide patiëntgegevens zou samenbrengen om ze vervolgens gemakkelijk te kunnen gebruiken.

Totaal legaal 

Al die manoeuvres zijn totaal legaal, aangezien een federale wet "Health Insurance Portability and Accountability” van 1996  ziekenhuizen toestaat om de gegevens van hun patiënten met derden (bedrijven) te delen. Maar er zijn nogal wat vragen over de vertrouwelijkheid van de gegevens. Volgens The Wall Street Journal zijn de data toegankelijk voor meer dan 150 werknemers (Google Brain, Google Cloud ....) 

Dit dossier komt bovenop een ander dossier omdat Google zopas Fitbit kocht voor 2,1 miljard dollar. Ook in die zaak is de jacht op gezondheidsgegevens een commerciële prioriteit. 

> Lees ook : Google koopt Fitbit voor 2,1 miljard dollar

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.