Imec ontwikkelt met MEA-chip nieuwe generatie instrumenten voor screening medicijnen

Het onderzoekscentrum imec uit Heverlee heeft een nieuw apparaat ontwikkeld waarmee nieuwe medicijnen in vitro heel nauwkeurig en snel getest kunnen worden. Het gaat om de MEA-chip waarop cellen gekweekt kunnen worden tot menselijke orgaanstructuren zoals het hart of hersenweefsel en die voorzien is van de nodige meetapparatuur om het effect van nieuwe medicijnen te testen.

De nieuwe chip bestaat uit een matrix van 16 gebieden waarop elk apart orgaanstructuren gekweekt kunnen worden. Elk van deze gebieden telt in de chip zelf 1.024 elektrodes die zeer nauwkeurig signalen binnenin cellen en tussen cellen kunnen uitlezen en tevens de cellen chemisch of elektrisch kunnen stimuleren. Op die manier kunnen op dezelfde chip 16 verschillende experimenten uitgevoerd worden. De combinatie van de h oge nauwkeurigheid van de metingen en de snelle doorlooptijd van de testen maken volgens imec dat deze chip een game-changer kan zijn die de ontwikkeling van nieuwe medicijnen enorm kan versnellen.

"Wij laten bijvoorbeeld op deze chip 16 kleine hartjes groeien, waardoor we het effect van medicijnen in een biologisch relevante context kunnen testen. Dit is het dichtst bij een echt hart dat we kunnen komen zonder proefdieren te gebruiken. Voeg daarbij de significant snellere doorlooptijd en de zeer hoge resolutie en het wordt duidelijk dat onze nieuwe chip een nieuwe generatie van instrumenten voor medicijnscreening inluidt", aldus Veerle Reumers, projectleider bij imec.

Imec’s multi-electrode array (MEA) chip from imec on Vimeo.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.