Kliniek Sint-Jan blijft patiënten na Covid-behandeling digitaal opvolgen

Kliniek Sint-Jan in Brussel maakt als eerste ziekenhuis in ons land gebruik van MoveUp, een app op smartphone of tablet om Covid-19 patiënten te blijven opvolgen eens ze naar huis mogen gaan.

Patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten na een behandeling voor het Covid-19- virus kunnen, als ze het wensen, verder contact onderhouden met de artsen in de Kliniek.

Bij hun ontslag worden de patiënten begeleid om zich in de app te registreren. Met behulp van een dagelijkse vragenlijst volgens de artsen de patiënt op. Ze kunnen eveneens rechtstreeks vragen stellen aan de artsen via een chatbox.

Bij de Kliniek Sint-Jan staan er een 15-tal artsen paraat om 7 dagen op 7, tussen 8u en 20u, de gegevens van de patiënten te screenen en hun eventuele vragen te beantwoorden.

De artsen behouden een duidelijk overzicht van de toestand van elke patiënt op basis van enkele parameters die de patiënt zelf invult: ademhalingsfrequentie, lichaamstemperatuur, bloeddruk, … Zo kunnen ze de evolutie van de genezing van nabij opvolgen en sneller ingrijpen wanneer ze toch alarmerende signalen opmerken in het verslag van de patiënt.

“Dit is geen verderzetting van de behandeling thuis. We willen opvolgen hoe onze patiënten de volgende dagen en weken doormaken na zo'n plotse ingrijpende ziekte als Covid-19. Doordat de patiënt de juiste parameters ingeeft en vooral goed naar zijn/haar eigen lichaam moet luisteren, kan de ziekenhuisarts de patiënt correct begeleiden”, zegt hoofdarts dr. Kenneth Coenye.

Deze info wordt in het patiëntendossier opgenomen om te kunnen anticiperen mocht er zich in de toekomst een ander probleem voordoen bij deze patiënten.

> Lees ook: AZ Maria Middelares volgt covid-19-patiënten in thuisquarantaine digitaal verder op.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.