Chronische ziekten: Imec en TNO stellen nieuwste versie van patch voor follow-up op afstand voor op de CES

Imec en TNO stelden zopas hun nieuwe wegwerppatch met een hoge batterijlevensduur voor de follow-up van vitale functies van chronische patiënten voor op de Consumer Electronics Show (CES) 2019 in Las Vegas.

Traditiegetrouw bij het begin van het nieuwe jaar heeft in Las Vegas de Consumer Electronics Show  plaats, dé hoogmis voor digitale applicaties voor het grote publiek. En ook voor gezondheidsapps. Zo stelden IMEC (Leuven) en TNO (Eindhoven) er zopas MUSEIC V3 voor, de nieuwe patch voor eenmalig gebruik voor de follow-up op afstand van patiënten met een chronische ziekte.  

De elektronische pleister kan simultaan verschillende fysiologische parameters meten. De technologische innovaties die aangebracht werden aan de nieuwste versie van de patch gaan veel verder dan elke andere gelijkaardige tool. Volgens de beide bedrijven is de pleister goedkoop te produceren en heeft hij en een unieke batterijlevensduur van zeven dagen en nog meer autonomie. De prijsdaling van de wegwerpbare pleister is bovendien een aanzienlijk voordeel in de gezondheidszorg.  

De pleister is wegwerpbaar, maar ook milieuvriendelijk. Om de ecologische voetafdruk van de patch voor eenmalig gebruik te verminderen, werkten de onderzoekers van Imec samen met Maxell Ltd. aan een ecologische batterij die vrij is van toxische substanties.

De nieuwe, comfortabele pleister is nog polyvalenter dan zijn voorgangers. Hij meet de fysieke activiteit met een accelerometer, het hartritme met een ecg-sensor, de bio-elektrische impedantie en nu ook de zuurstofverzadiging in het bloed, een belangrijke parameter voor de follow-up van heel wat chronische aandoeningen.

De MUSEIC V3 is een belangrijke stap vooruit in de follow-up van chronische patiënten en maakt snellere interventies mogelijk en onnodige verplaatsingen van patiënten overbodig.  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.