Nabehandeling psychiatrische ziekenhuizen vanop afstand tot en met 30 juni

De meeste psychiatrische ziekenhuizen bieden een module nabehandeling aan na een partiële of volledige opname. Om heen-en-weerverkeer van patiënten in nabehandeling naar het ziekenhuis te voorkomen en om de continuïteit van de zorg te verzekeren kan het ziekenhuis de nabehandeling voortzetten via videocommunicatie vanop afstand, beeldbellen of telefonische ondersteuning, meldt het Riziv.
De vergoeding per uur nabehandeling bepaald in het akkoord 22-23 komt de facto neer op de vergoeding van groepszittingen. Die groepszittingen worden nu tijdelijk aangevuld met individuele zittingen vanop afstand, via videocommunicatie. die voldoen aan volgende voorwaarden:

  • De zittingen gebeuren via videocommunicatie vanop afstand of beeldbellen (met beveiligde ‘end-to-end encryptie’). Als dat niet mogelijk is voor de patiënt, dan kan telefonisch contact ook.
  • De therapeutische equipe van het ziekenhuis voert de zittingen uit.
  • Er is voor elke patiënt maximaal 1 zitting voorzien van 45 minuten per kalenderdag, met een maximum van 3 zittingen per kalenderweek.

Het tarief voor de nabehandeling is 40 euro.
De facturatie verloopt via de derdebetalersregeling en zonder persoonlijk aandeel of supplementen voor de patiënt, zoals gebruikelijk is voor nabehandeling.
De nieuwe pseudocode voor de nabehandeling vanop afstand is 762996.

Nabehandeling vanop afstand is alvast mogelijk van 14 maart 2020 tot en met 30 juni 2022, en misschien nog langer als de COVID-19-crisis langer duurt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.