Recipe-voorschrift sms’en via EPD kan niet meer. Waarom?

Via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) een sms sturen met een recipe-voorschrift kan of mag niet meer, klaagt Christophe Wybo (Epimed AZ Groeninge) aan op Twitter. Hoe valt dat uit te leggen, vraagt hij zich af.

Jong Domus speelde de vraag door naar Lieven Zwaenepoel van recipe, met de opmerking: wat is de rationale hierachter? Die laat alvast weten dat "dit de dematerialisatie van het voorschrift niet bevordert, wel integendeel.  Alfanumerieke gegevens manueel overtypen is (alvast aan het einde van de keten) geen vooruitgang", luidt het nog.

Waarop expert Eric Smets zich in het debat mengt: “Ik dacht dat het was omdat het intikken doorgeven van de lettercijfercode (per voorschrift) niet evident was. Een barcode mailen of in een app ophalen kan wel nog. Enkel een barcode is dacht ik ook GDPR-proof."

Bob Neven (Cegeka) sluit zich daarbij aan: "Tijdens de coronacrisis hebben we dit aangeboden ter ondersteuning van de teleconsulten, maar na enkele klachten van lokale apothekers hebben we deze feature nu uitgeschakeld.Het officiële bewijs kan wel nog opgevraagd worden in mynexuzhealth."

Understatement

Die ‘enkele klachten’ van Bob Neven vindt apotheker Dieter Stas dan weer een fors understatement: “Het waren niet ‘enkele klachten’! Bij onze beroepsvereniging kregen wij van vele collega’s te horen dat dit niet werkbaar was. Vooral niet bij meerdere codes en als de patiënt niet wist wat inhoud was. Soms kostte het minuten werk om alles uit te zoeken."

Concluderend en de boodschap ook terugkaatsend naar Jong Domus: “Kom eens een dag meelopen in de apotheek en de rationale zal snel duidelijk zijn. We hebben geen zicht op de inhoud van recipe noch voor de patiënt noch voor de huisapotheker. Er is geen administratieve vereenvoudiging op het einde van de keten. Graag respect. De winst moet er voor iedereen zijn.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.