Revalidatiecentrum UZ Gent neemt VR-loopband in gebruik

Het revalidatiecentrum van het UZ Gent opent een geavanceerde VR-loopband waarop patiënten loop- en evenwichtsoefeningen doen in een virtuele omgeving. Ondertussen worden metingen voor wetenschappelijk onderzoek gedaan. Het systeem, dat 650.000 euro kost, werd door prinses Astrid ingehuldigd.

De VR-loopband is onderdeel van 'Smart Space', een afdeling van het ziekenhuis die zich toespitst op nieuwe technologische toepassingen. "De komende drie jaar gaan we het systeem vooral inzetten voor amputatiepatiënten en patiënten met een hersenletsel, zowel kinderen als volwassenen", aldus revalidatiearts Ruth Van Der Looven.

De installatie GRAIL, wat staat voor Gait Real-time Analysis Interactive Lab, is meer dan een loopband. Het is uitgerust met een panoramisch scherm dat de patiënt meeneemt in een virtuele omgeving. Onder de loopband zitten twee drukplaten die gedetailleerd de druk- en schuifkrachten in kaart brengen. De bewegingen worden gefilmd door twaalf camera's en onmiddellijk geanalyseerd.

"In de veilige setting van de revalidatieruimte brengen we virtuele omgevingen die zo onvoorspelbaar zijn als de dagelijkse leefwereld van patiënten", klinkt het. "Patiënten overwinnen zo hun bewegingsangst, bouwen vertrouwen op en verleggen hun grenzen." Een veiligheidsvest voorkomt valpartijen.

Met de gegevens wordt wetenschappelijk onderzoek verricht dat in de toekomst moet bijdragen aan de behandeling van andere patiënten, zoals bij de revalidatie van parkinsonpatiënten, het beter uitlijnen van knieprothesen bij kankerpatiënten of gerichte visuele stimulatie bij mensen met een netvliesprothese. De virtuele omgeving moet een beter en sneller resultaat opleveren omdat het de neuroplasticiteit van de hersencellen maximaal benut.

Het UZ werkt ook samen met de producent om het systeem verder te ontwikkelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.