Teledermatologie: zowel dermatologen, huisartsen als patiënten tevreden

Het eindrapport proefproject tele-expertise dermatologisch advies op afstand is klaar. De evaluatie is gunstig, zowel bij dermatologen, huisartsen als patiënten.

De algemene tevredenheid tegenover het systeem voor teledermatologie was groot zowel bij huisartsen, dermatologen als patiënten. Er bestond een draagvlak bij de drie groepen om het systeem te blijven gebruiken. Enkele verbeterpunten werden wel vastgesteld in zowel de procedure als de techniek van het systeem voor teledermatologie.

Een greep van suggesties vanuit het perspectief dermatoloog/gebruiker:

Nogal wat technische problemen dienen te worden weggewerkt.

Denk aan antwoorden vanuit EMD zonder e-form, wat makkelijker is voor de dermatoloog. Of nog: ruimte voor overleg, feedback, opvolging: laagdrempelig telefonisch contact bij complexe cases. In ziekenhuizen moet het  EMD van de patiënt automatisch geïntegreerd worden. Heel praktisch zou een meer geavanceerde zoekfunctie zijn voor huisartsen, waar dermatologen hun beschikbaarheid kunnen opgeven.

De opleiding van de huisartsen kan beter zodat meer relevante klinische info geleverd wordt aan de dermatoloog en correct in beeld komt.  Maar ook bij de dermatologen zou een opleiding passen om beter om te gaan met e-mail (geldt trouwens ook voor huisartsen zelf).

Vanuit het perspectief huisarts/gebruiker:

Het systeem moet performanter worden! Minder software of EMD-afhankelijk, en een meldpunt voor technische problemen dringt zich op.

De procedure moet lichter en huisartsen vragen om ze in samenspraak aan te passen aan hun workflow.

Verhoog ook de limiet van het aantal en grootte van de foto’s en breid het uploaden uit naar andere apparaten, (bvb dermatoscoop, foto’s van patiënten, gewoon fototoestel, etc)

Er is ru ruimte nodig voor overleg, feedback, opvolging, bedanking: laagdrempelig telefonisch contact bij complexe cases plus een vereenvoudiging van de procedure voor een vervolgafspraak (bvb online agenda)

Last but not least: de verloning...

> Het volledige eindrapport van het pilootproject teledermatologie.

Toekomst
Op basis van de conclusies en aanbevelingen van dit proefproject moet nu een raamwerk worden uitgedokterd voor tele-expertise dat ruimer is dan tussen de huisarts en een dermatoloog. "Deze discussies worden momenteel gevoerd in de Technisch Geneeskundige Raad", luidt het. De nieuwe regeling wordt in de loop van 2023 verwacht.

> Teledermatologie zeker bruikbaar, essentieel is leereffect

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.