Tilburg University ontwikkelt ‘s werelds meest betrouwbare robot

Tilburg University gaat ‘de meest betrouwbare robot en kunstmatige intelligentie’ ontwikkelen. Een robot waarin technologie wordt toegepast die zo goed mogelijk in lijn is met de menselijke waarden en ‘die rekening houdt met wat goed is voor het individu, de maatschappij en onze planeet’. De robot kreeg de naam TrusTee.

 “Voor het eerst in de geschiedenis van de mens gaan wij samenleven en -werken met ‘artefacten’: robots, kunstmatige intelligentie in vele vormen, zoals (chat)bots en drones, die geen mens of dier zijn, maar wel in toenemende mate autonoom, intelligent en zelflerend”, aldus professor 'Institutionele en juridische aspecten van de arbeidsmarkt' Ton Wilthagen van Tilburg University.

Deze ontwikkeling roept fundamentele vragen op: hoe zorgen we dat we deze technologie zo goed mogelijk uitlijnen met menselijke waarden? Zijn we ons als mensheid eigenlijk bewust van wat we belangrijk vinden – en zijn we het daarover eens? Hoe zorgen we dat de digitale wereld nog beter wordt dan de analoge wereld? Of zal deze technologie een ‘devil in device’ blijken?

Tilburg University wil vanuit haar expertise op het gebied van mens- en maatschappijwetenschappen en haar maatschappelijke betrokkenheid bouwen aan de meest betrouwbare robot en kunstmatige intelligentie. “De mens- en maatschappijwetenschappen zijn onmisbaar voor het ontwikkelen van deze sociale technologie. Deze wetenschappen hebben al diepgaande kennis van hoe mens en maatschappij functioneren en kunnen deze kennis ook inzetten in de robotsamenleving. Ook weten deze disciplines bij uitstek wat waarden zijn en hoe waarden wel of niet worden geïmplementeerd en gerealiseerd in de praktijk.”

Meet TrusTee: Tilburg University develops the world's most reliable robot.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.