Validatiepiramide voor medische apps krijgt verder vorm, financiering op komst

Het tweede niveau van de validatiepiramide voor mobiele toepassingen in de gezondheidszorg is uitgerold. Toepassingen op niveau M2 voldoen aan een reeks strenge ICT- en privacycriteria en kunnen communiceren met bestaande digitale toepassingen in de zorg. Twee apps kregen al een “stempel” voor M2, voor drie andere toepassingen loopt de procedure.

Maggie De Block: “Apps kunnen een enorme meerwaarde betekenen in de zorg. Het platform MHealth Belgium kent goede apps een “betrouwbaarheidsstempel” van de overheid toe zodat patiënten en zorgverleners ze met een gerust hart kunnen gebruiken.”

Validatiepiramide en privacy

Om apps en andere mobiele toepassingen te beoordelen, hanteert MHealth Belgium een validatiepiramide die bestaat uit drie niveaus. Het eerste niveau ging vorig jaar live. Het tweede niveau is vorige maand uitgerold. Naast alle vereisten voor niveau M1 voldoen apps op niveau M2 aan een reeks strenge ICT- en privacycriteria. Ze kunnen ook communiceren met bestaande digitale toepassingen in de zorg, bijvoorbeeld met het elektronisch dossier van een patiënt. Via MHealth Belgium kunnen bedrijven hun app(s) aanmelden voor validatie. 

Twee apps kregen al een “validatiestempel” voor M2: een app waarmee patiënten en zorgverleners met elkaar kunnen communiceren en bijvoorbeeld gegevens uitwisselen en een app voor de opvolging en begeleiding van patiënten die een knie- of heupoperatie hebben of nog moeten ondergaan. Drie andere apps doorlopen momenteel de validatieprocedure voor M2.

Next step: financiering

Voor het derde en laatste niveau werken de gezondheidsadministraties momenteel een financieringsmodel uit. Minister De Block: “Die financiering is erg belangrijk om medische apps en andere mobiele toepassingen een plaats te geven in het totaalpakket van een behandeling.”

In 2017 en 2018 financierde minister De Block 24 pilootprojecten rond mobile health. Daaruit bleek zeer duidelijk dat apps een nuttige aanvulling kunnen zijn voor patiënten en zorgverleners: om de onderlinge communicatie te ondersteunen, om bepaalde parameters (bijv. bloedglucosewaarden) nauwkeuriger in beeld te brengen, om de therapietrouw van patiënten te verhogen, etc.

De coronacrisis maakte duidelijk dat dergelijke applicaties een belangrijke rol kunnen spelen, bijvoorbeeld bij de triage. Net toen werden veel medische middelen (zowel apparatuur als infrastructuur) schaars.  Een goede triage is dus essentieel, zowel thuis om patiënten die naar het ziekenhuis zouden moeten gaan beter te kunnen identificeren als in het ziekenhuis zelf om een grondigere diagnose te kunnen stellen. 

Idem dito voor de analyse van het pandemieverloop. Datagedreven applicaties zorgen voor nieuwe inzichten op dat vlak.

En dan is er natuurlijk de telegeneeskunde die meer dan ooit haar nut bewees.

> Lees ook: Financieringsmodel voor medische apps

> Position paper BeMedTech: MHealth in tijden van covid-19

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.