EU-privacywaakhond: vaccinatiecertificaat mag niet leiden tot centrale EU-database

De invoering van een Europees coronavaccinatiecertificaat mag op termijn niet leiden tot een centrale Europese database van persoonsgegevens. Daarvoor heeft de Europese privacywaakhond gewaarschuwd.

"Het moet duidelijk zijn dat dit voorstel niet mag leiden naar de creatie van eender welk soort centrale database van persoonsgegevens op EU-niveau. Daarnaast moet verzekerd worden dat persoonsgegevens niet langer dan nodig verwerkt worden en dat toegang tot en gebruik van de gegevens niet meer wordt toegestaan eenmaal de pandemie voorbij is", verklaarde de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (EPDS) Wojciech Wiewiorowski.

In een gemeenschappelijk advies met het Europese comité van nationale gegevensbeschermers (EDPB) drukt Wiewiorowski de lidstaten en het Europees Parlement op het hart dat de Europese verordening niet mag leiden tot discriminatie, en volledig in overeenstemming moet zijn met de principes van noodzakelijkheid, proportionaliteit en doeltreffendheid. Elk verder gebruik van het certificaat door de lidstaten moet dan ook een gepaste wettelijke basis hebben, onderstreept voorzitter Andrea Jelinek van de EDPB.

De Europese Commissie stelde het zogenaamde digitaal groen certificaat midden maart voor. Daarmee kunnen mensen bewijzen dat ze gevaccineerd zijn, recent een negatieve test hebben afgelegd of van COVID-19 zijn hersteld. Het document, dat een QR-code zal bevatten, moet het vrije verkeer in de EU tijdens de pandemie opnieuw op gang brengen. Met name de toeristische trekpleisters in het zuiden van het continent wachten vol ongeduld op de invoering ervan.

De Commissie zal een gateway opzetten en de lidstaten ondersteunen bij de ontwikkeling van software waarmee ze alle handtekeningen van certificaten in de hele EU kunnen verifiëren. De persoonsgegevens van certificaathouders passeren niet via de gateway en worden door de ontvangende lidstaat niet bewaard.

Het voorstel moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement. Gehoopt wordt dat de verordening tegen juni van kracht kan worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.