EU wil kankeronderzoek versterken met nieuw digitaal platform

De Europese Commissie wil een digitaal platform in het leven roepen dat de zorgsector en onderzoekers toegang zal bieden tot grote hoeveelheden kankerbeeldvormingsgegevens. Het gaat volgens eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides om "een schoolvoorbeeld" van hoe het potentieel van innovatieve digitale oplossingen aangewend kan worden in de strijd tegen kanker.

De Commissie lanceerde vandaag het initiatief voor kankerbeeldvorming. Bedoeling is een digitale infrastructuur uit te bouwen die databases van kankerbeeldvormingsdata in de lidstaten met elkaar verbindt. Het initiatief "biedt zeer belangrijke informatie voor de volgende generatie van diagnostiek en behandeling van kanker, en maakt screening nauwkeuriger, vroegtijdiger en toegankelijker", legt Kyriakid es uit. 

De Commissie steekt 18 miljoen euro in het pilootproject EUCAIM. Het doel bestaat erin om tegen 2025 meer dan 100.000 gevallen van kanker en 60 miljoen geannoteerde kankerbeelden samen te brengen. De data worden ook ter beschikking gesteld van ontwikkelaars van nieuwe technologieën met artificiële intelligentie in kankeronderzoek. Het project gaat van start met 21 instellingen uit 12 landen, waaronder de Luikse start-up Radiomics.   

Volgens de Commissie zal de combinatie van grotere datasets en technologische innovatie onderzoekers meer kansen bieden om hun inzicht in de ziekte te vergroten en innovatoren om  gegevensgestuurde oplossingen voor kankerzorg te testen en te ontwikkelen. Die maken het artsen gemakkelijker om zich toe te leggen op meer gerichte en snellere diagnostiek en behandelingen, aldus de Commissie, die verzekert dat de infrastructuur wordt opgezet in overeenstemming met de privacyregels.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.