Frankrijk lanceert nieuwe versie van corona-app

Frankrijk lanceert op 22 oktober een nieuwe versie van zijn corona-app StopCovid. Dat heeft premier Jean Castex gezegd aan Franceinfo. De eerste versie van de app voor contactopsporing flopte.

De huidige versie van StopCovid werd sinds begin juni meer dan 2,6 miljoen keer gedowndload, veel minder dan de Britse en Duitse app, met respectievelijke 16 en 18 miljoen downloads. Volgens de cijfers van de overheid gaven in de voorbije week slechts 7.696 mensen aan via de app dat ze een positieve test aflegden, en er werden 742 meldingen gestuurd naar mensen die mogelijk contact hadden met een besmette persoon. Bovendien had Castex zelf eind september toegegeven dat hij zelf de app niet gedownload had.

"De overheid en de president hebben gevraagd om aan een nieuwe versie te werken die officieel gelanceerd zal worden op 22 oktober", aldus Castex, die aangaf dat hij dan de app wel zal downloaden.

Staatssecretaris verantwoordelijk voor digitale communicatie Cedric O gaf vorige week in de Senaat toe dat de app "slecht" werkte. "Als we de app opnieuw willen lanceren, moeten we bondgenoten vinden. Als de medische beroepen ze nuttig vinden, dan moeten ze dat zeggen", zei hij, verwijzend naar "het gebrek aan vertrouwen" in het politieke discours.

Het Franse CapGemini, die vandaag gratis werkt als projectleider, wordt eind oktober vervangen door een ander bedrijf, dat zal gekozen worden via een projectoproep. Het maximale bedrag dat maandelijks aan de app mag worden uitgegeven, wordt bovendien opgetrokken, van 100.000 euro vandaag tot "waarschijnlijk ongeveer 200.000 euro", aldus Cédric O.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.