Franse premier geeft toe StopCovid-app niet gedownload te hebben

De Franse premier Jean Castex heeft de Franse contacttracingapp StopCovid nog niet gedownload. De Franse regering lanceerde de app al in juni in de strijd tegen het coronavirus, maar de premier moest donderdagavond op tv-zender France 2 dus toegeven dat hij de app nog niet gedownload heeft. Als verklaring wees Castex erop dat hij, als gevolg van zijn functie, niet meer de metro neemt en "jammer genoeg" minder mensen kruist.

Twee andere ministers die ook in de studio aanwezig waren, moesten toegeven de app evenmin te hebben: minister van Justitie Eric Dupond-Morette en gedelegeerd minister voor Burgerschap Marlène Schiappa. Drie andere ministers, die in de studio achter Castex zaten, gaven dan weer aan de app wel al gedownload te hebben. Onder hen de ministers van Binnenl andse Zaken en Volksgezondheid.

Onder meer de staatssecretaris voor digitale transitie, Cédric O, voerde een grote campagne om StopCovid te promoten bij de Fransen.

Ander principe dan Belgische app
De Franse contacttracingapp werkt anders dan de apps die al in buurlanden Duitsland en Zwitserland werd uitgerold. Ook de Belgische app is geschoeid op de leest van de Duitse app. Anders dan bijvoorbeeld de Belgische werkt de Franse app met een gecentraliseerde opslag van gegevens, wat tot grote kritiek leidde. Ook bij de Franse bevolking is het succes beperkt: eind augustus, drie maanden na de lancering, hadden nog maar 2,3 miljoen van de meer dan 66 miljoen Fransen de app gedownload.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.