"Geen tien verschillende EPD's in België" (Dr. Gilbert Bejjani)

"Het congres van Chicago belichtte de onvermijdelijkheid van de digitale transformatie van de zorg, maar ook de overgang naar een netwerksysteem, standaardisatie en de ambulante verschuiving."

Het "Congres over leiderschap in de zorg" liep net af in Chicago, VS, in een organisatie van het American College of Healthcare Executives (ACHE). https://www.ache.org/ Het bestrijkt specifieke gebieden van gezondheid en geneeskunde, zoals gezondheidssystemen en ziekenhuismanagement.

Dr. Gilbert Bejjani, secretaris-generaal van Bvas, vond het zeer interessant: "Dit congres beklemtoonde de onvermijdelijkheid van de digitale transformatie van de zorg, maar ook de overgang naar een netwerksysteem, standaardisatie en de ambulante verschuiving. In de VS is het debat hetzelfde als in Europa, ook al is het financieringsmodel verschillend. Dit zijn dezelfde kwesties."

Codering en de GDPR-kwestie in Europa

Het probleem van het gebrek aan human resources is ook zeer reëel. "De digitale technologie zal helpen, met name wat de codering betreft. Artsen zullen steeds minder zelf moeten coderen, net zoals verpleegkundigen. Dat zullen ze delegeren aan machines voor het medisch dossier en aan specialisten op dit gebied om de financiering te optimaliseren. Digitalisering en spraakherkenning zullen het werk van artsen verder verbeteren."

"Ik had de gelegenheid om een real-time presentatie bij te wonen in een ziekenhuis dat oplossingen van Nuance en Microsoft gebruikt. De nieuwe ontwikkelingen zijn indrukwekkend. Ze zullen echter niet onmiddellijk in Europa ingezet kunnen worden vanwege de GDPR, die een belemmering vormt voor digitaal delen. Deze digitale herkenning is volledig geïntegreerd in het elektronisch dossier van de patiënt en dat maakt een grotere efficiëntie en een betere follow-up van de raadplegingen mogelijk".

Voor dr. Bejjani "komt er, als we de codeertijd verkorten, tijd vrij voor het verplegend personeel en verbetert de omzet van de ziekenhuizen. Meer dan ooit moeten de juiste vaardigheden op de juiste plaats worden ingezet. Specialisten zouden niet langer mogen coderen. Dus moeten we de IT en digitale kant ontwikkelen met de juiste mensen."

Objectivering van de zorgkwaliteit

Data blijven essentieel voor alles. Op het congres werd aangetoond dat "de door artsen verzamelde gegevens het ook mogelijk moeten maken om de zorgkwaliteit beter te objectiveren, met name voor kwaliteits- en prestatie-indicatoren. Op lange termijn kunnen artsen op die manier met elkaar worden vergeleken, maar kan er ook sprake zijn van een echt medisch medezeggenschap op basis van feiten. Sommige apparatuur kan op het eerste gezicht inderdaad duurder lijken, denk aan robotica, met langere operatietijden, maar ze kunnen rendabeler zijn omdat patiënten minder complicaties of heropnames hebben.

Dr. Bejjani herinnert er ook aan dat "als we willen dat digitalisering in ons land het beste werkt en de toegang tot innovatie gemakkelijker wordt, we ook moeten toewerken naar standaardisering van elektronische patiëntendossiers. Ik vraag niet dat er maar één in België is, maar het kunnen er geen tien zijn."

Eenmalige betaling

Op het congres kon hij ook vaststellen dat in de VS 25% van de uitkeringen forfaitair is geworden. Hoewel dat langzamer ging dan verwacht, is de voorspelling dat wanneer de forfaitaire betaling 30% bereikt, de verandering onvermijdelijk ingezet is en de betaling gebaseerd zal zijn op de zorgkwaliteit tegen de beste of zelfs de laagste prijs. Dat zit op dezelfde golflenge als de hervorming van onze minister van Volksgezondheid, voor wie zich nog afvraagt waarom..."

Ethiek en de modernste apparatuur

Een ander belangrijk aspect werd op het congres besproken: "Ethiek in de gezondheidszorg zal de komende jaren steeds crucialer worden." Het JEDI-concept in leiderschap is ook Rechtvaardigheid, Gelijkheid, Diversiteit en Inclusie".
Bovendien moet de manager ook nadenken over de kwaliteit van het aangeboden materiaal om de zorgkwaliteit te waarborgen. Innovatie is wat nu de beste artsen naar ziekenhuizen lokt: "Het congres heeft inderdaad aangetoond dat artsen ultramoderne apparatuur willen, en als de arts niet over ultramoderne apparatuur beschikt, gaat hij of zij naar een andere instelling. Ziekenhuizen moeten zich hiervan bewust zijn.

De Belgische Vereniging van Ziekenhuisdirecteuren (BVZD) was in groten getale aanwezig op het congres. Dr. Gilbert Bejjani herinnert eraan dat "het de enige Europese instelling is die als erkende vereniging bij ACHE is aangesloten en waarvan de seminars zijn gecertificeerd. Hierdoor kunnen zorgverleners op bachelor-niveau uit heel Europa zich bij ons aansluiten. Zij kunnen lid worden om onze seminars bij te wonen en accreditatiepunten te krijgen. "

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.