GZA Ziekenhuizen start controle op afstand van neurostimulatoren bij chronische pijnpatiënten

Op 22 maart 2022 start de Brai²n-afdeling in GZA Ziekenhuizen met de controle op afstand van neurostimulatoren, die worden gebruikt in de behandeling van onder andere chronische pijn. Patiënten hoeven zich dus niet meer voor elk probleem naar het ziekenhuis te verplaatsen, wat hen heel wat extra comfort en tijdswinst geeft.

Voor de controle op afstand maakt het ziekenhuis gebruik van de NeuroSphere™ Virtual Clinic van Abbott. GZA Ziekenhuizen is het eerste ziekenhuis in Antwerpen en het tweede in België dat start met deze nieuwe technologie.

Een neurostimulator is een medisch implantaat dat lijkt op een pacemaker en dat via elektroden lichte elektrische impulsen geeft in de ruimte rondom het ruggenmerg. Op die manier worden pijnsignalen tussen het ruggenmerg en de hersenen onderbroken. Neurostimulatie kan een oplossing bieden voor patiënten met bijvoorbeeld chronische pijn.

“Uitgebreide programmaties van neurostimulatoren gebeuren op afspraak bij Brai²n Antwerp, het onderzoeks- en behandelingscentrum voor neuromodulatie van GZA Ziekenhuizen op campus Sint-Augustinus”, vertelt dr. Tony Van Havenbergh, diensthoofd neurochirurgie van GZA Ziekenhuizen. “Dankzij de NeuroSphere™ Virtual Clinic kunnen patiënten bij problemen met het systeem nu ook van thuis uit videobellen met onze neurostimulatiedeskundige, zodat die vanop afstand de instellingen kan controleren en kan nakijken welk probleem zich voordoet.

Dat kan bv. gaan om een lege batterij, een alarm of melding die verschijnt, of een defect aan een elektrode waarbij we vanop afstand alvast de juiste procedure kunnen opstarten. Voorheen moesten patiënten voor dat soort problemen naar het ziekenhuis komen. De controles op afstand betekenen dus heel wat extra comfort voor onze patiënten, zeker als ze wat verder van het ziekenhuis wonen of slecht te been zijn.”

De NeuroSphere™ Virtual Clinic is compatibel met de recentere neurostimulatoren van Abbott en werkt via een beveiligde app. Op 22 maart wordt het systeem bij de eerste patiënt van Brai²n in GZA Ziekenhuizen geïmplementeerd.

Onlangs kondigde AZ Delta dezelfde werkwijze in primeur aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.