"Het ethische aspect is de kern van technologie" (EU-commissaris Vestager)

Het ethische aspect is de kern om technologie en innovatie op de beste manier te gebruiken. Dat zei Eurocommissaris Margrethe Vestager bij de start van het Leuvens innovatiefestival and& dinsdagavond. Nog de hele week schotelt het festival het publiek online lezingen voor rond het thema innovatie, bekeken vanuit verschillende disciplines.

And-festival draait dit jaar onder meer rond de vraag "We innoveren voor een betere wereld, maar wat is beter?" "Het humane aspect is een van de belangrijkste zaken van technologie", zegt Vestager. "Het is van groot belang dat mensen technologie en innovatie vertrouwen. Als er geen vertrouwen is, zullen mensen nieuwe technologie niet gebruiken. Daar zetten we met de Europese Commissie op in."

De Europese Unie steekt daarnaast veel geld in het herlanceren van de economie na de coronapandemie, zei Vestager. "Een groot deel van dat geld gaat naar digitale vaardigheden, zowel de basisvaardigheden als vaardigheden van een hoger niveau. Dat is de sleutel om met deze technologieën te leren omgaan, want ook na de pandemie zal de digitalisering zich voortzetten."

Naast Margrethe Vestager gaven op de openingsavond nog enkele andere grote namen hun inzichten over innovatie. Zo waren er onder meer de Italiaans-Amerikaanse econome Mariana Mazzucato, Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit), KU Leuven-rector Luc Sels en imec-CEO Luc Van den Hove.

Het and-festival loopt tot en met 25 april.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.