Huisartsen en specialisten gezocht voor uittesten verwijsvoorschriften (Recip-e)

Recip-e werkt momenteel samen met het Riziv aan de digitalisering van de zogenaamde verwijsvoorschriften. Om de knelpunten en opportuniteiten in kaart te brengen, zoekt de organisatie praktijkvoerende huisartsen en artsen-specialisten om deel te nemen aan multidisciplinaire werkgroepen. De werkgroepen zijn gestart vanaf begin deze maand.

In een eerste fase voor het digitaliseren van de voorschriften kwamen als uitvoerders de thuisverpleegkundigen aan bod, in een tweede fase ging het om de voorschriften (gefaseerd) van de  kinesitherapeuten, audiologen, audiciens, orthopedie, medische beeldvorming, nuclearisten, bandagisten & apothekers, mondhygiënisten, vroedvrouwen. Dat sinds begin deze maand.

In de laatste fase komen de resterende beroepen aan de beurt als zorgverleners en uitvoerders van wat onder meer huisartsen en specialisten voorschrijven: klinische biologie, klinisch psychologen, orthopedagogen, optometristen, orthoptisten, diëtisten, ergotherapeuten, logopedisten, podologen, ambulanciers niet-dringend patiëntenvervoer 

Werkgroepen

Recip-e en het Riziv richtten diverse werkgroepen op, een voor elke beroepsgroep. Zij brengen het voorschrijfproces in kaart tot en met de uiteindelijke zorgverlening en identificeren van mogelijke opportuniteiten en knelpunten. Dat alles gieten Recip-e en het Riziv in scenario’s voor de ontwikkelaars, die de softwarehuizen op hun beurt verder integreren voor de zorgverleners op het terrein. Testen door gebruikers van het terrein zullen er ook voor zorgen dat de oplossing gebruiksvriendelijk is.

De werkgroepen zijn steeds multidisciplinair samengesteld: er nemen zowel voorschrijvers als uitvoerders aan deel. Recip-e-voorzitter, arts-klinisch bioloog dr. Marc Moens, legt het zo uit: "Uiteraard is er een specifieke insteek voor elke beroepsgroep. Elk beroep heeft immers eigen vragen waarop we een antwoord moeten vinden. Maar er is wel een algemeen stramien waaraan de informatisering moet voldoen. Dat loopt gelijk voor alle betrokken beroepen."

Ook patiënten worden op regelmatige basis betrokken bij de werkgroepen via de patiëntenorganisaties.

Stem van de voorschrijvers

Om de stem van de voorschrijvers ook in de volgende fases voldoende te vertegenwoordigen, is Recip-e nog op zoek naar huisartsen en artsen-specialisten die willen deelnemen aan de werkgroepen. Specifiek voor de werkgroepen uit de tweede fase zoekt men nog geïnteresseerde voorschrijvers (behalve voor de werkgroepen voor audiciens en audiologen, waarvoor reeds voldoende kandidaten werden gevonden). "De uitrol van de digitale verwijsvoorschriften lijkt misschien nog verre toekomst. Maar om een duurzame en gebruiksvriendelijke toepassing te ontwikkelen die ook huidige knelpunten oplost en tegemoet komt aan bestaande wensen, hebben we de input van het terrein nu nodig," benadrukt dr. apr. Katrien Thorré, directeur van Recip-e.

Geïnteresseerde artsen kunnen zich melden bij hun  beroepsorganisatie die deelneemt aan de medicomut. .

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    17 maart 2023

    Ik weet echt niet of echt actieve artsen de “ tijd” hebben om proefkonijn te spelen voor het RIZIV !
    Ik denk dat ze uit de cohorte “ chronisch zieke “ digitale artsen zullen moeten putten !
    Hoe dan ook : van harte succes toegewenst !