Imec ontwikkelt gezondheidstracker voor draadloze apparaten zoals smartphones

Het Heverleese onderzoekscentrum imec heeft een compacte, energiezuinige radarchip ontwikkeld die contactloos vitale lichaamsfuncties zoals hartslag of gebarenherkenning kan registreren en geïntegreerd kan worden in apparaten die werken op batterijen zoals smartphones, gezondheidstrackers en wearables. Een prototype van de radarchip wordt deze week gepresenteerd op het virtuele Radio Frequency Integrated Circuits Symposium (RFIC).

Imec's radar kan bijvoorbeeld iemands hartslag vanop 5 meter afstand detecteren, nauwkeurig de snelheid en de positie van een voetganger bepalen en verschillende doelen van elkaar onderscheiden. Aangezien de radar gebruik maakt van de frequentieband rond 60 GHz - een licentievrije ISM-band - kan de technologie opengesteld worden voor nieuwe industrië le of medische toepassingen. Het volledige radarsysteem verbruikt slechts 62 mW, wat aanzienlijk minder is dan andere radars in dit frequentiegebied. Hij is bovendien geïntegreerd in algemeen beschikbare chiptechnologie wat grote productievolumes en bijgevolg een lage prijs moet mogelijk maken.

"Met dit prototype tonen we aan dat radartechnologie klaar is voor de volgende grote stap: het gebruik in draadloze apparaten", aldus Kathleen Philips, directeur IoT bij imec. Dit stelt ons met name in staat smartphones en dergelijke in de toekomst op een andere manier te gaan gebruiken. De telefoon op het nachtkastje kan bijvoorbeeld met de ingebouwde radar in de toekomst de slaapkwaliteit gaan registreren. Evengoed kan de radar echter andere activiteiten herkennen wat een brede waaier aan toepassingen opent op vlak van baby-monitoring, sport, gepersonaliseerde geneeskunde, ouderenzorg...

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.